102 sene önceki çalkantı tekrar yaşandı

102 sene eski kasırga gene yaşandı

Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik mülakatı sene dönümü kutlandı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan:

” Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyeti’nde temellerinin atılmasında kilit cila oynadı”

BİLECİK – Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ilgilendiren temellerin atıldığı Bilecik’e önceki ziyareti bundan 102 yıl ilk 5 Aralık 1920’de gerçekleşti. Zaman bir yerde Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatı yeniden canlandırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yapı aşamasında, tarihe “Bilecik Mülakatı” kendisine güzeşte 5 Ara 1920 tarihinde T.B.M.M ve Hükümet Başkanı Mustafa Eksiksizlik Atatürk ile İstanbul (Osmanlı) Hükümeti yoluyla görevlendirilen Dahiliye Nazırı A. İzzet Gösterişli başkanlığındaki temsilciler, Bilecik istasyon binasında bir araya geldi. Bu buluşmanın 102’nci yılında Bilecik Garı’ndaki kutlama programı, çekinmek duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının peşi sıra Atatürk şiirlerini okudu.

“Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyeti’nde temellerinin atılmasında kilit gösteriş oynadı”

Halkiyat gösterisi ile süren programında istişare yapan İl Ekin ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, “Bundan 102 sene önceki Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, tarihin koskocaman sayfalarına, adını kızıl harflerle yazdıran aynı günü, tamlık da gerçekleştiği zamanda baştan bulunduğumuz Bilecik katar istasyonunda benzeri his ve inançla yaşıyor ve yaşatıyoruz. 3 kıtaya 6 çağ boyunca, doğruluk, adalet ve hoşgörü dağıtan mefret Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyeti’nde temellerinin atılmasında kilit tekellüf oynadı” dedi.

Ardından 102 sene geçmiş Atatürk’ün Bilecik Garı’na geldiği an ve ziyaret canlandırılırken, katılımcılar bu canlandırmayı ayakta alkışladı. Program Bilecik İstasyon Binası içindeki sergiyi tören düzeni üyelerin gezmesiyle akıbet buldu.

Share: