200 lüp yıkıldığı köyde ağababa ile 2 oğlu, enkazda kalanları kurtardı

MALATYA’nın Doğanşehir ilçesine mecbur Kurucaova köyünde kısaca 200 ev depremlerle yerle benzeri oldu, çokça sayıda dirilik kriz altında kaldı. Rüstem Aslan (57) ile oğulları Hanifi (18) ve Bilal Aslan (22), fert pazarının yaşandığı felakette, bir nice köylüyü enkazdan sağlıklı çıkardı. Cet Arslan, “Enkazın içinden aktarılma boyu deli dolu çıkardık. Enkazdan birçok emanet çıkardık, sayamadım” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 binden fazla sevimli hayatını kaybetti, binlerce çatı yerle benzeri oldu; binlerce kişi göçük altında kaldı. 11 ili etkileyen yer sarsıntısı felaketinde, profesyonellerin yanı sıra gönüllüler da aktif fiyaka oynadı. Ekiplerin yanı sıra binlerce isimsiz yiğit üstelik arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. Depremin vurduğu Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Kurucaova köyünde oturan Rüstem Aslan ile 2 oğlu da haddinden fazla sayıda kişiyi enkazdan salim çıkardı.

‘EVLATLARIMLA BİR VİNÇ GİBİYDİK’Duygusal pazarının yaşandığını ve o günü hayatı boyunca unutamayacağını tamlayan 6 çocuk babası Rüstem Arslan, önce depremde evinin duvarının yıkıldığını söyledi. Aslan, “Kendimizi hariç bata çıka attık. Eşim ve kızlarımı emniyetli tıpkı yere bıraktık. Köydeki 600 haneli evden kısaca 200’ü yıkıldı ve 45 emanet hayatını kaybetti. Ağırbaşlı bir kar yağışı vardı, kimse yardıma gelemiyordu. Evdeki 2 oğlumla enkazda kalanları çıkarmaya başladık. Elan sonraları köylüler da yardıma geldi. Enkazdan çıkardığımızda durumu ferah olanlar, başka enkazda kalanları çıkarmaya arkalama etti. İkinci depremde Doğanşehir ilçesi alçak hasar alınca köyümüze mevrut jandarma oraya yöneldi. Birey pazarının yaşandığı depremde, enkazın içinden dönüş boyu aktif çıkardık. Cenabıhak, o günleri kimseye yaşatmasın. Enkazdan kaç dirilik çıkardık, sayamadım. Ancak evlatlarımla tıpkısı vinç gibiydik. İkisi ile da gelgel duydum” dedi.’HERKES İNSAN ÜSTÜ MÜCAHEDE GÖSTERDİ’Birçok köylüyü enkazdan çıkardıklarını söyleyen Hanifi Aslan dahi “Depremde çokça korktuk. Annemleri sağlam tıpkısı yere bıraktıktan bilahare enkaza koşup hem akrabalarımıza hem birlikte köylülerimize yardım ettik. Enkaz çok olduğu üzere parçalanmamış gücümüzü ortaya koyduk. Biricik düşüncemiz; enkazdan hareketli kurtarmaktı. Anbean uğraş ediyorduk. Tanrı, o günleri benzeri henüz yaşatmasın. Babam, ağabeyim ve ben çokça hareketli çıkardık. Köyde cümle bizim kadar herif üstü çaba gösterdi. Ölenlere çok üzüldük” diye konuştu.

Köydeki taharri-kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının peşi sıra Bilal Aslan ise fahri kepçe operatörü yerine başka bölgeye gitti.

Share: