200 YILLIK CEVİZ AĞAÇLARINDAN ESERLER YAPIYOR

BİTLİS’in Adilcevaz İlçesi’ne 3 sene ilk yerleşen bilgisayar yazılımcısı Ercan Sıngın (49), uğraşı gayeli ahşap oyma atölyesi açtı. Izanlı atölyede âdem ve efsanevi figürleri gibi değişik asar yaptı.

İstanbul’üstelik 25 sene elektronik beyin yazılımcısı kendisine fariza fail Ercan Düşünceli, hoca olan eşinin 2019’birlikte Adilcevaz’a tayininin çıkmasıyla alay malay ilçeye yerleşti. Burada hareket olanaklarının sınırlı olduğunu gören Düşünceli, boş zamanlarını görmek amacıyla hobi amaçlı ahşap oyma atölyesi açtı. Sabahın er saatlerinde atölyesine giden Beyinli, ceviziyle adlı Adilcevaz ilçesinden realizasyon ettiği 200 almanak geçmiş koz ağaçlarından her yapıştırma ya da ilave olmadan çekiç, keski ve zımpara kullanarak kayırıcı ve hayvan figürleri özellikle görünmek amacıyla türlü eserleri ortaya çıkarmaya başladı. İlk zamanlarda uğraşı adına başladığı ahşap oymacılığında Sıngın, ağız ağıza el işçiliğiyle koz ağaçlarından asar yaptığını anlattı.

Kaybolmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığını bitmeme yol açmak istediğini belirten Fikirli, “Daha önce 25 sene İstanbul’dahi özel sektörde blgisayar yazılımcısı adına çalıştım. Henüz sonradan, hoca olan eşimin Adilcevaz’a tayininin çıkmasıyla gelişigüzel gelip buraya yerleştik. Burada, yıllardır merakım olan ahşap oyma sanatı üzerine banal benzeri atölye açtım ve muhtelif figürler konusunda iş yapmaya başladım. Ceviziyle adlı olan ilçede 100 ile 200 almanak sakat ceviz ağaçlarını bularak bunları ahşap oyma sanatıyla değerlendirmeye başlayarak farklı figürler ortaya çıkardım” dedi.

EĞİTİM ALIP IZ SAHİBİ OLABİLİRLER

Amacının yöre halkına ahşap oymacılığını öğreterek, geliştirilmesini bulmak olduğunu üstelik kaydeden Beyinli, “Bu konuda ayrı ayrı kurslar açarak bir nice öğrencimizle alay malay çok sayıda kitap ortaya çıkardık. Ahşap oymacılığı ilişkin boş vakti olan arkadaşlarımız atölyemize gelerek evlerine burada değişik figürler ve dekorlar hazırlayabilirler. Bir zamanda yöre halkı ve hemşerilerimiz, istiyorlarsa burada eğitim alarak çiğir sahibi olabilirler” diye niteleyerek konuştu.



Share: