30 yıllık değirmende katıksız un üretimi

Bitlis’in Güroymak ilçesinde kâin ve Şalışlıoğlu ailesi yoluyla işletilen değirmen, dolay köylerdeki el aracılığıyla bile kullanılıyor.

30 yılı geride bırakan değirmen, ilçe merkezindeki çiftçilerin ve köylülerin zat mahsulleri olan akdarı ve buğdayları öğüterek, un haline gelmesi amacıyla sorunsuz tıpkısı şekilde dönmeye devam ediyor. Güroymak kaymakamlık merkezinde Mehmet Şalışlıoğlu’na ait olan, yaklaşık 30 yıldır etkin değirmen, dolay halkının beraberinde kaymakamlık dışından birlikte vahim bağlam görüyor.

Bazı vatandaşlar mısır ve buğdaylarını taşımak, bazıları ise işletmenin elbette çalıştığını bellemek için değirmenin yolunu tutuyor. Değirmende; Mehmet Şalışlıoğlu’nun ustalığıyla buğday, akdarı ve rüşvet kabilinden hububat ürünleri öğütülerek un elde ediliyor.

Mesleği babasından öğrendiğini söyleyen Mehmet Şalışlıoğlu, 30 senedir değirmencilik mesleğini sürdürdüğünü belirterek, “Değirmenimizde günde averaj 300 teneke işaret üretiyoruz. Un, köftelik ve dolmalık bulgur, arpa, tavuk yemi üretimi yapıyoruz. Ürünlerimiz 50 kilogramlık torbalarda 430 TL ile satışa sunuyoruz. Buğday sonuç zamanlarda pahalandığından etraf üretimde etki yaşıyoruz. Eskiye göre satışlarımızda baya benzeri tenakus oldu. Babamda kalma; bayağı yukarı 30 yıllık geçmişi var. Ego, babamdan öğrendim bu mesleği. Tığ elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu şekilde bitmeme ettireceğiz” dedi. – BİTLİS

Share: