4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı’na ‘kaya balı’ tırmanışı

HAKKARİ’de Hamdi Akdoğan, temas yıl 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı’na tırmanıp, kaya balı topluyor. Bölgede kayaç balını 8 yıl önce gezerken keşfettiğini belirten Akdoğan, “Balımızın kilosu 4 ile 6 bin TL beyninde değişiyor. Zer ile yarışıyor. Ateş ve zorlukları göze alarak, bu işi yapıyorum” dedi.

Yüksek rakımlı yaylalara ve ensesi kalın nebat örtüsüne eş Hakkari’de, arıcılık önemli kavil kaynakları beyninde kayran alıyor. ‘Dağların kenti’ namına üstelik adlandırılan Hakkari’nin dağlarında mübarek miktarda saf kayaç balı üstelik bulunuyor. Fakat faziletli kesimlerde yuva işleyen arılardan elde edilen kayaç balını bulmak için dokuz canlı ve kırıcı tıpkısı yolculuğu hücre kabul etmek gerekiyor. 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı’nda gezerken arıları ayırt fail 5 yavru babası Hamdi Akdoğan, 8 yıldır tıpkısı bölgeye tırmanarak bal topluyor.

Ekipmanları ile Cilo Dağı’nın yalçın bölgesine mevrut Aksungur, peşi sıra 3 saat süren it canlı tıpkısı seyahat yapıyor. Tırmanış sonrası balın bulunduğu noktaya ulaşan Hamdi Akdoğan, sili saldırılarından arkalamak amacıyla ‘arıcı kıyafeti’ giyiyor. Balı toplayan Aksungur, geldiği yoldan kafasız dönüyor. Aksungur, elde ettiği kaya balını hususi müşterilerinin beraberinde Almanya, İsviçre, İran ve Irak’tan talep fail kişilere gönderiyor.KAYA BALININ KİLOSU 6 BİN TL

Bu yıl yaptığı evvel tırmanışta 7 kilo bal topladığını tamlayan Aksungur, doğal olduğu üzere kaya balının haddinden fazla tercih edildiğini söyledi. Herkesin kendisini ‘Balcı Hamdi’ kendisine bildiğini anlatım fail Aksungur, “Cilo Dağı eteklerindeyiz, burada kaya balını çıkartıyoruz. 5 nüfusum var, ailemi kaya balı ile geçindiriyorum. Yavru nazik tıpkısı talep var. Türkiye’deki özel müşterilerimin yanında Almanya, İsviçre, İran ve Irak’a bile gönderiyorum. Balımızın kilosu 4 ile 6 bin TL beyninde değişiyor. Kızıl ile yarışıyor. Coşkunluk ve zorlukları hücre alarak, bu işi yapıyorum” dedi.



Share: