4’üncü Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi Muğla’da gerçekleştirildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 4’üncü Arsıulusal Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, Beykent Üniversitesi hisse senedi birliğinde gerçekleştirildi. Kongreye Türkiye ve farklı ülkelerdeki üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Kültürel miras olgusu ve kültürel mirasın korunması ile geleceğe dayalı önerilerin ele alındığı 4’üncü Arsıulusal Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, Muğla’nın Bodrum ilçesinde “Kültürel Mirasına Sahip Çık” sloganı ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin topluluk olduğu kültürel değerlere ve kültürel bırakıt özelliğine cemaat alanların korunması gerektiğine dayalı önerilere saha sunulan kongrenin küşat programında Bodrum Uray Komutan Yardımcısı İbrahim Deniz Kazı, Bilgisizlik Spor İlçe Müdürü Oktay Dumruk, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz ve birçok katılımcı saha aldı.

“Müzeler zamana kıç uydurmalı”

Kongrede konuşan Beykent Üniversitesi Iz Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğr. Gör. Emre Öztürk, müzelerle ilgili yaptığı sunumda, müzelerin muhtelif alanlarda üstlendiği roller nedeniyle yeniden kavramsallaşması gerektiği belirterek, “Müzelerin çok cepheli aynı kavrayış geliştirmesi, bakir yaklaşımlar ve sokum şekilleriyle zamana göl ayağı uydurması ile gezgin beklentilerini karşılaması kültürel mirasın temsili ve aktarımına yardım sağlayacaktır. Müzelerin, esirgeme altına alınan konkre sıfır kültürel mirasın kapsadığı kül uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgi ve beceriler kadar tamlık bileşenleriyle turistleri tekmil aynı birikim içine çekmesi, akılda kalımlı olması ve kültürel sürdürülebilirliğe katkı sağlaması oldukça önemlidir. Alelhusus ati yıllarda bu önemin giderek artması beklenmektedir” dedi.

“Kültürel miras ögelerinin bütün anlamıyla anlaşılması heybetli”

Kuşadası ölçeğinde somut kültürel mirasa müteveccih tutumu araştıran Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ebru Bağcı ise kongrede yaptığı sunumda, “Somut olmayan ve konkre yerine ikiye ayırdığımız kültürel miras ögelerinin tamam anlamıyla anlaşılması toplumların umumi dirlik, mübayaa vd. eğilimlerinin çözümlenmesi açısından önem taşımaktadır. Antrparantez konkre ve soyut kültürel bırakıt ögelerinin tam anlamıyla anlaşılması tekmil paydaş sektörler için murat alışveriş belirlemede ve bu pazara ulaşmada iri katkı sağlayacaktır. Özellikle düzentileme yavaş ayrımsız hisse senedi olan turizmde hem müteharrik profilini tanımlamak hem bile müşteri memnuniyeti açısından kasıt pazarın profilini tanımlamak yerine haddinden fazla önemlidir” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: