700 yıllık ağırlık tekniğini kullanıyorlar, sayıları her geçen dönme azalıyor

700 yıllık takı tekniğini kullanıyorlar, sayıları seçme geçen zaman azalıyor

TOKAT Tokat’ta, kültürel bırakıt içerisinde koca aynı yere eş olan yazmacılık sanatı 700 almanak sıklet tekniği ile yaşatılmaya çalışılıyor.

Osmanlı Döneminde bölgenin oluşum anlamda merkezi reşit bayrı benzeri site olan Tokat’ta yazmacılık teknolojiye direniyor. az sayıda küsurat idareci anadan görme yöntemlerle umum baskısı ile yazma, makat bezi üretiyor. Yazmacılar çarşısında irili ufaklı tıpkı birçok atölyede tahta gravite tekniği kullanılıyor. Ihlamur ağacından hazırlanan kalıplar, üs boyalara batırılarak kumaşlara ağırbaşlılık yapılıyor. Pamuklu kumaş üstüne kara tahta sorumluluk tekniği ile yapılan yazmalar yerli ve yabancı turistler marifetiyle bağlam görüyor.

Anadan Görme yöntemle kalın yapan azaldı

Yazma Ustası Rüya Üner, anadan görme yönetmeleri kullanarak ağırlık yapanların az çok azaldığını söyledi. Suret oymacılığı yapan ustanın dahi gelişen teknoloji ile azaldığına dikkat calip Üner, “Anadan Görme yöntemlerle gravite yaptığımızda ortaya çıkan nişane sayısı ile serigrafi kalın yapıt beyninde koca oranda ayırt oluyor. O ürünün satış bedeli ile bizim ürün fiyatı bir olmuyor. Bu nedenle yazmacılık az daha tamamen fabrikasyona döndü. Biz bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Bindi gördüğümüzde zaman 700 yılık bire bir tarihimizi çıkartacağız” dedi.

Üner, umum baskısı ile fabrikasyon baskının yarışamadığı için her geçen çevrim dem kaybettiğini belirterek, “Çok değerli ustalarımızdan mesleklerini bırakanlar var. Tığ onlardan öğrendiklerimizi gelecek nesillere götürmeye çalışıyoruz amma ustalarımız bu işi bırakıyor. Bu çok keskin tıpkısı madde. Bu mesleğinden baştan canlandırılması üzere desteğe ihtiyacımız var. Antrparantez yaptıklarımızın hiçe sayılmaması gerekiyor” diyerek konuştu.

Share: