8 asırdır süren gelenek öncesi renkli küçümseme yürüyüşü

DENİZLİ’nin Çal ilçesinde bu sene 849’uncusu düzenlenecek olan ve UNESCO’nun Konkre Sıfır Kültürel Miras Listesi’nde meydan düz Sudan Kucak Atlatma Yarışması ve Çoban Bayramı öncesi planlı yürüyüşte çobanlar vasıtasıyla rengarenk boyanan koyunlar, kangal köpekleri eşliğinde kortejde saha alırken ilginç görüntüler oluştu.

Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde kısaca 8 asırdır düzenlenen Sudan Kucak Atlatma Yarışması ve Çoban Bayramı’nın 849’uncusu bu sene 27-28 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Çal Şehremaneti Başkanlığı’nın düzenlediği etkinlik öncesi, Denizli’nin bildirme hareketli bulvarında meze yürüyüşü yapıldı. Denizli Valiliği önünden başlayan yürüyüşe Çal Şehremini Fethi Akcan, MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Yüce Yılmayan, organizasyon komitesi üyelerinin birlikte çobanlar, rengarenk boyanan koyunlar ve kangal köpekleriyle katıldı. Delikliçınar Meydanı’na büyüklüğünde süren ve mülevven görüntülerin ortaya çıktığı gidiş, dikkat çekti. Vatandaşlar cep telefonlarıyla koyunların ve kangal köpeklerinin fotoğraflarını çekti. Çobanlar kentin simgesi olan Içki Denizli Horozu uğrunda bateri zurnayla Ağabey oynadı.

Çal Belediye Reisi Fethi Akcan, 8 asırdır süren geleneğin ati nesillere aktarma etmek üzere ellerinden mevrut çabayı göstereceklerini belirterek, “Etkinlikleri bu güne kadar getirenlere şükranlarımı sunuyorum. imdi birlikte inşallah geleneği bu günlere getirenler bize elbette güç ettiyse biz üstelik bu emaneti ati nesillere aktarma etmek amacıyla elimizden mevrut gayreti göstereceğiz. 8 asırlık süren Sudan Kucak Nakil etkinliklerine yalnız Türkiye’nin çeşitli yerlerinden vatandaşlarımız katılmıyor. Amerika’dan, Almanya’dan, Hollanda’dan, dünyanın ayrı ayrı yerlerinden vatandaşlar birlikte geliyor. Biz bu vatandaşların gelmesinden âlem bahtiyarlık duyuyoruz. Özellikle pandemiden sonradan katılımın artacağını bekliyoruz. Dünyanın ciharıyek yanından mevrut vatandaşları ululamak üzere elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.

Sudan Kucak Atlatma ve Sürücü Bayramı, Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi’nde 27 Ağustos cumartesi haset Yörük Göçü yürüyüşüyle başlayacak ve 28 Ağustos Pazar haset Aşağıseyit Mahallesi’nin Köprübaşı mevkisinde Iri Menderes Nehri’nde koyunların sudan geçirilmesiyle son bulacak.



Share: