8 asırlık sudan kucak geçirme geleneğine ‘şap’ engeli

DENİZLİ’nin Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi’nde, bu sene 849’uncusunun düzenlenmesi planlanan ‘Sudan Kucak Nakil ve Güdücü Bayramı’nın, bölgede görülen şap hastalığı nedeniyle fek edildiği belirtildi.

Çal ilçesinde bu yıl 27-28 Ağustos’ta düzenlenmesi planlanan, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde kayran alan 849’uncu ‘Sudan Koyun Nakil Yarışması ve Güdücü Bayramı’ amacıyla 19 Ağustos’ta Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda alay yürüyüşü düzenlendi. Çobanlar, rengarenk boyanan koyunlar ve Kangal köpekleri eşliğinde kortejde yürüyüp, yarışmanın tanıtımını yaptı. Tüm hazırlıkları tamamlanan etkinliğe mahdut günler kaldığında bölgede şap hastalığı görüldü.

Aşağıseyit Mahallesi’nde ayrımsız kişinin güzeşte günlerde Ağrı’dan getirttiği büyükbaşta veteriner kontrolü sırasında şap hastalığı çıkmasıyla vukuf verilince Çal İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kontrollerinde 10 büyükbaşta elan tıpkısı duruma rastlanıldı. Bunun üstüne mahalle ile 10 kilometre çapındaki cemi iskân yerlerine hayvan methal ve çıkışları yasaklandı. Hafta sonu Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlemesi beklenen ‘Sudan Koyun Nakil Yarışması ve Sürücü Bayramı’ üstelik fesih edildi.’ÇOK ÜZGÜNÜZ’Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, sabık yıl olduğu kabilinden bu yıl de Balaban Menderes Nehri yatağının kuruduğunu, susuzluğun denli safhada olduğunu hatırlatıp, şap hastalığının ortaya çıkmasıyla ikinci darbeyi yediklerini söyledi. Başkan Akcan, “Geçtiğimiz günlerde Iri Menderes yatağı kurudu. Barajdan su bırakıldı. Bırakılan su gücük sürede esasen kurumaya başladı. Zaman itibariyle barajdan gene su bırakacaklarını söylediler. Biz, 800 yıldan fazladır düzenlenen geleneksel etkinliğimiz amacıyla mecmu hazırlıklarımızı yapmıştık. Günler kaldığında, Aşağıseyit’te şap hastalığının görülmesi şişman bahtsızlık. Çok üzgünüz” dedi.



Share: