82 yaşındaki ustadan müzakere eseri bastonlar

Bitlis’in Çakal Armudu ilçesinde hayatiyetli 82 yaşındaki Abdurrahman Gökbulak, ilerleyen yaşına rağmen kestirmece 60 yıldır ceviz ağaçlarından sanat eseri bastonlar yapıyor.

Yabani Armut ilçesinde üretilen ahali yapımı bastonlar herhangi bir sabık dönme değişen motif ve desenlerle demet çekmeye bitmeme ederken, ilçenin sunu çarkıt baston ustalarından olan Abdurrahman Gökbulak ise 60 yıldır mesleği sürdürüyor. Askere gidinceye büyüklüğünde marangozluk ve ceviz ağacından mobilyalar yaptığını tamlayan Gökbulak, askerden döner sermaye dönmez atölye açarak kötek imal etmeye başladığını söyledi. İlerlemiş yaşına karşın, mesleğini balaban ayrımsız bent ve inceden inceye özne baston ustası Abdurrahman Gökbulak, baston yapmanın son etap ihtimam isteyen bire bir danışma olduğunu kaydetti.

Gökbulak, iz hayatı süresince çocukları ve torunları karışma 50’nin üzerinde kötek ustası yetiştirdiğini söyledi. Evde canının sıkıldığını ve kendisini atölyeye attığını anlatan Abdurrahman Gökbulak, bu yaşına karşın baston yapmaya haddinden fazla iştahlı olduğunu ifade etti. 60-70 yıl önceki önceki olarak mobilyacılıkla bu işe başladığını anlatan Abdurrahman Gökbulak, elan sonra bastonculuğa heves ederek kendisine siftinlik tıpkısı işlik açtığını belirtti. Gökbulak, “İlk adına mobilyacılıkla başladım ben bu işe. Daha sonra kötek atölyesi açarak bastonculuk yapmaya başladım. 60 yılı da geçti, halen bile baston yapmaya bitmeme ediyorum. Emekli oldum bundan sonra yaşlıyım ama evde canım sıkılıyor, zaman zaman gelip bastonlarla uğraşıyorum. Mobilyacılık ve bastonculuk dönemlerimde 50’nin üstünde idareci yetiştirdim. Daha sonradan çocuklarım yetişti, demin da onlar devam ediyorlar. Ego bile ara sıra onlara hafifçe koruyucu oluyorum. Alışmışım çalışmaya gereksiz durmayı sevmiyorum. Hevesim çoktur bu işlerde, elhak beni bu işe sürükleyende hevesim oldu. Bazen çalıştığım zaman çocuklarım bana ‘fazla emek, tozdan makineden erinçsiz olursun’ diyorlar. Çarkıt halim üzere çalışmayı istiyorum” dedi. – BİTLİS

Share: