Âdemoğlu gidiş geliş kazasına müdahil bozuk Gercüş Kaymakamı için iddianame hazırlandı

Batman’ın Gercüş Kaymakamı iken âdem trafik kazasına müdahil ve tutuklanarak görevinden uzaklaştırılan Server Sinanoğlu için “şuurlu taksirle ölüme sebep olmak” suçundan 2 yıldan 6 yıla büyüklüğünde mahbes cezası istemiyle sorun açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Sinanoğlu üzerine hazırladığı savca, 11. Ağır Ukubet Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 15 Temmuz’üstelik Sinanoğlu’nun kullandığı 72 EP 436 plakalı cipin, Batman-Diyarbakır kişmiri amacında vesait üzere yeşil mum yandığı esnada yolun cebin tarafına geçmeye etkin 13 yaşındaki Muhammed Çelik’e çarptığı ve yaralanan çocuğun kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Sinanoğlu’nun aracının, çocuğa çarptıktan bilahare cebin şeritte kırmızı ışıkta muntazır tıpkısı araca çarparak durduğu tabir edilen iddianamede, bu aracın sürücüsü M.O’nun dahi yaralandığı bildirildi.

Araçta yapılan aramada abes alkol kutusu bulunduğu tamlanan iddianamede, kolluk görevlilerince yapılan imtihan neticesinde Sinanoğlu’nun 0,27 promil seviyesinde alkollü olduğunun tayin edildiği aktarıldı.

İddianamede, maktulün ana ve babasının 25 Temmuz’de dilekçeyle yaptığı başvuruda, maddesel ve manevi zararlarının karşılandığını, şüpheliden şikayetçi olmadıklarını ifade ettikleri yer aldı.

İddianamede düz düz gidiş geliş bilirkişisi vasıtasıyla hazırlanan raporda şu ifadelere meydan verildi:

“Öldürülmüş Çelik’in, ‘yaya ve meslek geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde yayalar için görgülü bel olduğu, yayaların bu işaretlere uyması’ maddesini ihlal ettiğinden birincil kusurlu olduğu belirlenmiştir. Sinanoğlu ise ‘sürücüler kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, bel üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, yetersiz köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve tamirat alanlarına girerken hızlarını tenkis etmek zorundadırlar’ maddesini, ‘uyuşturucu veya münebbih maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin esmer uğrunda vasıta sürmeleri yasaktır’ maddesini ihlal ettiğinden tali detone olduğu tayin edilmiştir. Kazada yaralanan M.O’nun kazada ayıp ve kural ihlalinin olmadığı kanaatine varılmıştır.”

İddianamenin sonuç ve değerlendirme kısmında şunlar kaydedildi:

“Yabansı, 0,27 promil seviyesinde alkollü olup kavşağa girdiğinde hızını azaltmamak ve öz beyanına bakarak dahi kent içi cevvaliyet sınırının üstünde anahtar koparmak vasıtasıyla ilgi ve ilgi yükümlülüğüne karşıt şekilde cereyan ederek irsal ve idaresindeki 72 EP 436 plakalı araçla çarptığı Muhammed Çelik’in ölümüne neden olmak kanalıyla üstüne tehirli suçu işlediği anlaşıldığından, eylemine uyan irsal maddesi gereğince cezalandırılmalıdır.”

İddianamede, Sinanoğlu hakkında, aracına çarparak yaralanmasına sebep olduğu M.O’nun şikayetçi olmaması nedeniyle, buna ilişik kovuşturmaya düzlük olmadığına dair ek değişmeyen verildiği belirtildi.

İstenilen ceza

Server Sinanoğlu hakkında “şuurlu taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıldan 6 yıla büyüklüğünde dam cezası isteniyor.

İçişleri Bakanlığı, Gercüş Kaymakamı iken âdem trafik kazasına karışan Sinanoğlu’nu görevden uzaklaştırmıştı.

Share: