AFAD, Şırnak’ta yamaçtaki köylerde riskli kayaları dronla tayin etti

Şırnak İl Kıran ve Müstacel Ebat Müdürlüğü ekipleri, yamaçlardaki köylerin yakınlarında kâin riskli kayaların koordinatlarını dronla belirledi.

AFAD ekipleri, İdil ilçesi Şehirli ile Uludere ilçesi Işıkveren köylerinin yamaçlarında kâin ve iskân yeri amacıyla risk oluşturan kayaların tespiti amacıyla faaliyet başlattı.

Dronla yapılan çalışmada, bölgenin ayrıntılı riziko haritası çıkarılarak, kayaların büyüklüğü, yeri ve koordinatları belirlenip, vacip analizlerle kaya tedenni riskinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

İl Kıran ve Ivedi Kapsam Müdürü Muzaffer İşlek, yaptığı açıklamada, kayaların riziko oluştuğunu düşündükleri köylerde dronla yöre düzentileme gerçekleştirdiklerini anlattı.

Yamaçlarda uzun süre durağanlığını koruyan blokların, şapadanak efdal eğime ehil yamaçlardan düşerek yollar, tarihi yapılar, iskân yerleri ve altyapıda hasara neden olabileceğini tamlayan İşlek, böyle bir durumun ahiret yolculuğu ve yaralanmalara bile kez açabildiğini tabir etti.

İşlek, “Oluşturulacak raporların arkası sıra riskli kayaları kırıp yerleşim yerlerinden tefrik etmek yahut polat engel gibi metotlar uygulayarak metin tıpkısı yassı tesis etmek istiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Share: