Ağababa mesleğini üçüncü poyra adına evinde yaşatıyor

Ağababa mesleğini üçüncü poyra namına evinde yaşatıyor

ORDU Ordu’nun Ünye ilçesinde diri ev kadını, aldığı ağırşak sebebiyle dedesinin mesleği olan dericiliği üçüncü batın kendisine evinde yaşatıyor.

İlçenin Atatürk Mahallesi’nde zihayat 2 yavru annesi 43 yaşındaki Emel Başaran Güzelyan, çocukluk yıllarında dedesinin iş yerine giderek orada yapılan çalışmalara zül sardı. Yıllar sonra aldığı ağırşak sayesinde mesleği gücük sürede öğrenen Güzelyan, Ünye Halk Eğitim Merkezi’nde aldığı dericilik kursunu başarıyla tamamladı. Deriden cüzdan, deriden çanta, kemer, bileklik ve sunulan siparişlere göre nişane elde fail Güzelyan, işini bayıla bayıla yaptığını belirtiyor.

“Ailemizin 70 yıllık mesleği”

Ailesinin 70 yıldır dericilik işi ile uğraştığını belirten Emel Başaran Gülezyan, “Çocukluğumda dedemin gelişim namına masraf, orada yaptığı çalışmalara bakardım. İş yerinde derinin kokusu ve kesimlerini izlediğimde kul oradan aynı şeyler kaptım. Sonrasında dedemin işini dayım devraldı. Bu 70 yıldır bizim ailemizde süregelen tıpkı meslektir. Bana gelince ayrımlı tıpkı sektörde say hayatımı bitirdikten sonradan hangi yapabilirim? Düşüncesiyle Ünye Ahali Terbiye Merkezi’nde ten kursunun olduğunu duydum. Gerçekte uğraşı namına başladım ama dedemin ve dayımın etkisiyle üretimlerimde kudretli oldum” dedi.

“Yurtiçi ve yurtdışına kitap satıyorum”

Derinin muteber olduğunu fakat yaptığı ürünlerin yurtdışına de satıldığını aktaran Güzelyan, “İlk çantamı ve cüzdanımı dizi üretime koyduğumda çantayı tıpkı arkadaşım satın aldı. Sonrasında oradan elde ettiğim ücretle incelmemiş derilerimi almaya başladım. Eşimin ve çocuklarımın desteğini alarak ürünlerimi satmaya başlayınca yurtdışından birlikte isteyenler oldu. Amerika, Almanya ve Fransa’ya satışlar yaptım. Üste Almanya’ya şişko bire bir ısmarlama çalışmam oldu. İlerleyen zamanlarda henüz aşkın mevki için çalışmayı düşünüyorum. Zira ürünlerim dilden dile yayıldıkça şehirlerarasından ülkeler beyninde sipariş olmaya başladı. Bu durumda beni çokça bahtiyar etti” diye konuştu.

“Ellerim haddinden fazla hasar gördü amma mesleğimi bırakamadım”

Yaptığı işi çokça sevdiğini söyleyen Güzelyan, şöyle konuştu:

“Bire Bir kadında başarmanın kesin potansiyeli vardır. İstediğimiz ne olursa olsun biz kadınlar amacıyla engel olmamalıdır. Ben kendime evvel bütün başarabileceğimi söyledim. El işçiliği ile dikildiği için ellerimiz hasar görüyor ve yıpranıyor. Bunları gördüğüm halde bu mesleğimi bırakmadım.”

Share: