Ağrı’da yağışlarla ekincilik ürünlerinde mahsul artışı yaşanıyor

Ağrı’birlikte bu sene yaşanan yağışlarla tarım ürünlerinde verim artışı yaşanıyor.

SELIM Tümen Balkı Mebus Ekrem Çelebi, Ziraat Odası Başkanı Ömer Şans ve beraberindekilerle ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu.

Çelebi, AA muhabirine, ekincilik ürünlerinde bu yılı altın sene namına gördüklerini söyledi.

Tarım ürünlerinde şişman aynı artışın olduğunu belirten Çelebi, şunları kaydetti:

“Gün Çiçeği, silajlık mısır, arpa, buğday ve gayrı tarım ürünlerinde balaban bire bir ürün var. İlimizde bu yıl 44 bin dekarlık alana günâşık ekildi. Bunun 23 bini etraf, 21 bini üstelik çerezlik ayçiçeğidir. Güzeşte sene çokça kuraklık vardı. Haddinden Fazla adamakıllı tıpkı yağmur yağdı ve çiftçimizin yüzü güldü. Bu yıl Balkı’nın tarımdaki değerli çarpış yılı olarak tarihe geçmesini istek ediyoruz. Bu yıl çokça iyice aynı gelirimiz oldu. İnşallah bire bir dahaki sene da tıpkı şekilde gelirimiz olursa ilimizin gayri arınmış milli hasıla ve ekonomideki girdileri çok henüz güzelce bir neticeye sağlık. Biz da bu durumdan sevinçliyiz.”

Çelebi, heybet desteğiyle kentte gündöndü üretim ve teşrinievvel alanının herhangi bir sabık sene henüz de arttığını anlattı.

Ayçiçeğinin hasadına bir iki aynı süre kaldığını ve bu üründen de verim beklediklerini tabir eden Çelebi, “Celal desteği ve hibelerimiz var. Hibeleri genelde on ikinci ay ve bir numara ayda dağıtıyoruz. Tığ bunu Sayın Bakanımızla konuştuk. Buradaki bağış desteklerini beşinci ve altıncı aya, ayrıca başka desteklerimizi bile yedinci ve sekizinci taban kaydırılması üzerine Sayın Bakanımızı bilgilendirdik. Yerey Mahsulleri Ofisi Balkı Ajans Amirliği’nde cesamet hazinesinden desteği olan arpaya 500 teklik, buğdaya birlikte 1000 liralık 30 Ağustos’ta sona eriyordu. Çiftçilerimizin bizden temenni, ilkgüz ayının sonuna büyüklüğünde uzatılmasıydı. Ben da Sayın Bakanımızla telefon görüşmesi yaptım ve bu süreyi uzatacaklarını belirtti. Bundan belde Sayın Bakanımıza çok teşekkürname ediyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Ekincilik Odası Başkanı Yıldız ise bu sene yağışlar ve Müellif Barajı’ndan gelen suyla ekincilik ürünlerinin iyi durumda olduğunu aktardı.

Çiftçi Nazif Acarbay dahi bu yıl güzeşte seneye göre artık buğday elde ettiklerini dile getirerek, “Bu yıl baran mübarek olduğu için yüzde 50’ye yakın mahsul arttı. Yağmurun yağmasını bekliyoruz ve henüz sonraları tarlaları ekeceğiz. Gündöndü, silajlık darı, yonca ve korunga kabil bir nice üründe verim arttı. Seçme yıl hakeza çoğalma olsa haddinden fazla bahtiyar oluruz.” dedi.



Share: