Ahlat Selçuki Yer Mezarlığında 41 eskimemiş mezar ortaya çıkarıldı

Bitlis’in Yabani Armut ilçesinde kâin Selçuklu Vadi Mezarlığı’nda ölçülü hafriyat ve yenileme çalışmalarında 41 bakir çukur ortaya çıkarıldı.

Mezarlıkta, Ekin ve Turizm Bakanlığının izniyle, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Müzakere Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz başkanlığında hesaplı çalışmalar devam ediyor.

Kazı başkanı Kulaz, gazetecilere, bu yıl kapsamlı olarak Birinci Acun Savaşı sırasında Rusların Ahlat- Tatvan yağız yolu adına kullandığı ve iri tahribatın oluştuğu mezarlık içindeki alanın tashih çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi.

Burada tahminî 11 dönümlük araziye müdahale ettiklerini anlatan Kulaz, “Bu alanın satıh toprağı alındıktan sonradan medar düzeltmesi yapılıyor. Bu çalışmalar sonrası eskimemiş mezar taşları birlikte ortaya çıkıyor. Bu yıl kestirmece 41 eskimemiş çukur ortaya çıkarıldı. Bu emek esnasında şu anne kadar 96 mezarın restorasyonu gerçekleştirildi. Bunların ortamında biraz çıngı halinde fay olan mezar taşları restore edilerek ayağa kaldırıldı. Istinatgâh blokajı çözülüm olan çukur taşlarına engelleme edildi ve parçaları etrafa dağılan oyuntu taşları ibdai haline getirilerek koruma altına makbuz.” diye konuştu.

Yeni ortaya çıkarılan mezarların 18’inin çocuklara ilgili olduğunu tamlayan Kulaz, bunların mefret benzeri kısmının süslemeleri ve kitabeleriyle nitelikli oyuntu taşları ortada yer aldığı bilgisini verdi.

Toprak altından çıkarılan mezar sandukalarına ilgili şahidelerin cesim tıpkı kısmının bugüne ulaşmadığını tabir fail Kulaz, şunları kaydetti:

“Parçaları belirleme edilerek bütünlüğü sağlanan şahideleri restore ederek baştan ibdai konumlarında ayağa kaldırıyoruz fakat kaybolan şahideleri sağlamak türlü değil. Bu sene inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişine büyüklüğünde Zalim işgali sırasında bamyatarlası içinde tağyir olan ve bir öz yatağını yakın kısmın reform çalışmasında oylumlu bire bir aşamaya varmış olacağız. Satıh toprağı alınırken hoppadak mezarlara rastlamadık, bir zamanda değişik buluntu ve mimarlık yapıları dahi ortaya çıkardık. Müze girişi tarafında silindirsel gövdeye eş ayrımsız bina var. Bu yapının dahi rölevesi ve planları çiziliyor. Kazısı birlik bittikten sonra işlevleri üstüne elan kemiksiz müzakere imkanımız olacak.”



Share: