Ahlat’taki kavim bahçesinde ziyaretçilere Selçuki ruhu yaşatılacak

Bir Nice medeniyetin izlerini haiz Bitlis’in Ahlat ilçesinde kurulan, süresince Hükümdar Alparslan Otağı’nın bile bulunduğu millet bahçesinde, yurdun ciharıyek yanından gelen ziyaretçilere Selçuki ruhu yaşatılacak.

İlçenin Çarho mevkisinde, 400 dönümde oluşturulan ve değme sene Malazgirt Zaferi etkinlikleri ile tebrik töreninin müstehzi şekilde yapıldığı Yabani Armut Millet Bahçesi, bünyesindeki objelerle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Millet bahçesine kurulan obada, üstünde ve çöz kısmında Selçuklu motifleri mevcut keçeden işlenmiş han otağı ile 50 çadır, Selçuklu mimarisiyle düz yazı edilen mescit, kahve ve güreşçi köprüsü, okçuluk ve süvari okçuluk alanları bulunuyor.

Selçuki ruhunu harlatmak, milli birlik ve bütünlüğü görevlendirmek amacıyla Türk bayrağı ve Türk boylarına ait bayrakların asıldığı ulus bahçesinde düzenlenecek etkinliklerle, vatandaşların adamakıllı zaman geçirmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Bu yıl 23 Ağustos’ta başlatılacak olan Malazgirt Zaferi’nin 951. sene dönümü kutlamalarına karı sahipliği yapacak alanda, okçuluk gösterileri, geleneksel bala oyunları etkinlikleri, güreş müsabakaları düzenlenecek, okçuluk, hüsn-ü dalan, kap atölyeleri kurulacak, birçok ilin geleneksel el sanatları sergilenecek.

“O haset canlandırma faaliyeti yürütüyoruz”

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Seçkin Güdücü, AA muhabirine, milletin hafızasına seslenme ika namına Sultan Alparslan Otağı’nda o dönemlere ilişik objelerin bulunduğunu söyledi.

Selçuklu’dan bugüne büyüklüğünde Türk tarihinin siyasi, milli ve mimari objeleri, çekicilik müzesine dönüştürdükleri budun bahçesinde sergilediklerini anlatan Sürücü, şöyle konuştu:

“Çakal Armudu gerçeklik anlamda tıpkı yıldızlı gelgel müzesi. 9 bin 200 abidenin bulunduğu Selçuki Kayran Mezarlığı burada. Bu zenginliği insanlar ulus bahçesinde birlikte görecek. Benzeri nevi tarihi, o günü animasyon adına aynı elektrik yürütüyoruz. Odalık Alparslan obamız ve konak çadırındaki objeler, bin yıl evvel Anadolu’ya girdiğimiz ruhaniyeti baştan canlandırma hesabına çok önemlidir. Çadırlarda ve ahşaptan yaptığımız 50 dükkanda Türkiye’nin kamu motiflerini içeren zengin umum sanatlarını, Yörük ve Türkmen obalarını ağırlayacağız. Türk tarihinde haddinden fazla cesim olduğunu düşündüğümüz atlı okçuluk alanımızı, hipodromu, Selçuklu mimarisiyle mescidimizi, kıraathanemizi ve köprülerimizi nesir ettik.”

Çakal Armudu’ın birlik Türkiye’nin, 80 milyonunun eş değerlerinin işporta alanı olma özelliği taşıdığını nâkil Sürücü, “Alanda kurulan çadırların ayrımsız bölümü Anadolu’daki kıl çadırların örneği, benzeri bölümü da Asya’de aile niteliğini haiz, süresince bilcümle ailenin ihtiyaçlarına karşılık verecek kapasitede hane ve içtimai teçhizat alanları olan ‘boz familya’ dediğimiz keçeden yapılmış, klimatik özelliğiyle üstelik insana esenlik ve sağlık veren çadırlardır. Bunu bile Yabani Armut’ta eğlek çadırında görmeniz benzer.” ifadelerini kullandı.



Share: