Ahmet Türk: “Akp Sözcüsü Çelik, ‘Biz Herhangi Bir Şeyi Ayar Alıyoruz’ Diyor; Hala Halkı, Birey Örtbas Etmek İsteyenleri Zılgıt Fail Benzeri Devletle Alın Karşıyayız”

HDP Adam Genel Başkanı Ülker Buldan, depremin aktif olduğu Şanlıurfa’bile incelemelerinin peşi sıra, ” Adıyaman’dahi, Pazarcık’ta, Maraş’ta, Elbistan’dahi, gine Antep’te, Hatay’da ve burada ilk iki dönüş AKP- MHP iktidarının olmadığını hepimiz biliyoruz. İnsanlar yaralarını dayanışarak sarmaya çalıştı, ayrımsız nebze birlikte olsa hafifletmeye çalıştı. Vakit Kaybetmeden evvel iki ahit değil bibi iktidarın gidemediği giremediği köyler var. Oralarda bibi enkazların altında insanlar” dedi. Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, “Zaman da sivil topluluk örgütlerini, halkla diyalog kuranları gözdağı fail benzeri mantıkla karşı karşıyayız. Geçen devir AKP Sözcüsü Ömer Polat, ‘Biz temas şeyi perese alıyoruz’ diyor.  Bibi halkı gözdağı fail, fert yetmek isteyenleri tehdit fail bir devletle alın karşıyayız” diye niteleyerek konuştu.

HDP Âdem Genel Başkanı Pervin Buldan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Şanlıurfa’ya anbean Birecik, Suruç ilçeleri ile site merkezinde düzenlenen çalışmaları inceledi.

Buldan’a; görevinden alınan ve adına kayyum atanan Mardin Büyükşehir Şehremini Ahmet Türk, Demokratik Toplum Kongresi Âdem Başkanı Berdan Öztürk eşlik etti. İncelemelerin arkası sıra Buldan, Türk ve Öztürk, Birecik’teki yardım merkezinde açıklama yaptı.

TÜRK: “DUYARSIZ BİR DEVLETİN HALKA GÖRDÜĞÜ YERINDE BUDUR”

Ahmet Türk, “Haddinden Fazla canlarımızı kaybettik. Kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, yaralılara ivedi şifalar diliyoruz. Fakat görebildiğimiz kadarıyla bu felaketin konusunda tıpkı birlikte kudret, devletin felaketi eklendi. Eğer devletin engellemeleri olmasaydı inanın kim halkımız nazik bir dayanışma ortamında birbirini sahiplenerek yaralarını sarabilirdi. Fakat iki zaman devletin ortada olmaması ve sonrasında STÖ’lere engelleme etmesi maatteessüf ölümlerin artmasına neden oldu. Duyarsız aynı devletin halka gördüğü yerinde budur” dedi.

“HALKLARIN BİRBİRİYLE KUCAKLAŞTIĞI BİR SÜRECİ DA YAŞADIK”

Tesanüt vurgusu işleyen Türk, “İnanıyoruz kim, geleceği bütün acılara karşın yer akla yatkın şekilde kurabilmek üzere hepimiz canla başla çalışacağız. Sivil topluluk örgütlerinin, partimiz HDP’nin gelişigüzel ile bir numara günde bilgili olması, bizler açısından çokça önemlidir. Sivil sosyete örgütlerimiz, dost partilerimiz ve oldukça yüreği yanan insanların ilk günden harekete geçmesi bizi mutlu etmektedir. Halkların birbiriyle kucaklaştığı tıpkı süreci bile yaşadık.” diye niteleyerek konuştu.

“HALKI TEHDİT FAIL, CAN YETMEK İSTEYENLERİ TEHDİT EDEN BİR DEVLETLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Türk, “Ama bugün üstelik sivil sosyete örgütlerini, halkla diyalog kuranları gözdağı fail bir mantıkla cebin karşıyayız. Güzeşte çağ AKP Sözcüsü Ömer Polat, ‘Biz temas şeyi basamak alıyoruz’ diyor.  Bibi halkı yıldırma eden, duygusal çevirmek isteyenleri gözdağı eden aynı devletle alın karşıyayız” sözleriyle AKP’yi eleştirdi.

Berdan Öztürk, Kürtçe yaptığı açıklamada, yaşamını yitiren yurttaşlara yağmur, yakınlarına başsağlığı diledi. Öztürk, Birecik’te 19 yurttaşın yaşamını yitirdiğini anlatım etti.

BULDAN: “HALA İKTİDARIN GİTMEDİĞİ BÖLGELER, GİREMEDİĞİ KÖYLER VAR”

Pervin Buldan, “Depremin olduğu evvel günden itibaren hep kurullarımızla gelişigüzel depremzedelerle olmaya çalıştık. Onların yaralarını sarmaya çalıştık. Onların soğuktan ve açlıktan, yer çok dahi acıdan sunma beş altı etkilenebileceği bir süreci yaratmaya çalıştık. Adıyaman’da, Pazarcık’ta, Maraş’ta, Elbistan’de, gine Antep’te, Hatay’bile ve burada evvel iki dönme AKP-MHP iktidarının olmadığını hepimiz biliyoruz. İnsanlar yaralarını dayanışarak sarmaya çalıştı, aynı nebze da olsa hafifletmeye çalıştı. Ancak şunu anlatmak isterim; yemeden içmeden geçmiş iki aktarılma değil bibi iktidarın gidemediği giremediği köyler var. Oralarda hala enkazların altında insanlar. İlk günden beri şunu söyledik. Gönüllüler, HDP’liler, STÖ’ler, meslek örgütleri ve kendisine insanım diyen hep depremzedelerle birlikte olmaya çalıştı. Fakat bizlerin yanında sıfır, depremzedelerin yanı sıra olmayan kuvvet 3 günden bilahare ortaya imdi ve bu öğün engellemelere başladı” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

“İNSANLARIN ACISI ÜZERİNDE TEPİNEN BİR İKTİDAR GÖRDÜK”

Buldan, “Genişlik ateş olanı dahi ihsan toplamak adıyla iki bölüm önce bilcümle kanallarda ortak yayın yapıldı. İnsanların acısı üstünde tepinen tıpkı erk gördük. Bu yapılan bağışların nereye gideceğinin takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz. Önceki dönemde yaşanan deprem bağışlarının nereye gittiğini hiç kimesne bilmiyor. Ama bu akıbet toplanan bağışların biz takipçisi olacağız. Bugün AKP hükümeti ile halkımız beyninde şişman tıpkısı kırık hattı oluştuğunu ifade etmek isterim. Büyük benzeri tehlike var; yapılan yardımların engellenmesine öfke var, enkazların altında insanların kalmasına felaket var. Canlarını kurtarıp soğuktan ve açlıktan mağdur olan insanların öfkesi var. Bu hınç AKP’nin seçimlerde gitmesine banko etmen olacaktır” diye niteleyerek konuştu.

“HERKESİN BİR YEGÂNE İSTEĞİ VAR; BİR DAKIKA ÖNCEKI HEPSİNİN BİRLİKTE İSTİFA ETMESİ”

Buldan, yöneticilere çekilme çağrısı yaparken şunları söyledi:

“Depremde yaşanan can kayıplarına ilgilendiren timsah gözyaşları dökmelerine gerek namevcut. Tek kimesne onlardan gözyaşı dökmelerini beklemiyor. Tek kimse onlardan TV’lere çıkıp gösteri yapmalarını istemiyor. Herkesin bire bir yegâne isteği var; ayrımsız zaman geçmiş hepsinin birlikte çekilme etmesi. Bu büyüklüğünde engelsiz ve kesin konuşuyoruz. Neyi bekliyorsunuz? Enkazın altından binlerce insanın henüz çıkmasını mı bekliyorsunuz katlanmak için? İnsanda biraz vicdan evet, insanda az buçuk yüz tamam! Siyaseten birlikte vicdanen da ahlaken bile yapılması gereken bir tane husus istifadır. Siz bırakın bu halk dayanışarak yaralarını elhak sarar. Bu yaraları soldurmak üzere sizin timsah gözyaşı dökmenize gerek namevcut. Şurası bilin, gideceksiniz. Bu halkın öfkesi ve yaşadığı acılar sizi gönderecek.”

Share: