Alanya’da yetiştirilen tropikal kâr çarkıfelekte üretim alanı 50 dekarı geçti

Antalya’nın Alanya ilçesinde üretim alanı 50 dekarı geçen tropikal yemiş çarkıfelek (passiflora) üreticiler için soylu erki değere ulaştı.

40’a mail tropikal ürün türünün yetiştirildiği Alanya’dahi, kazançlı ayar kazanan meyvelere muz, avokado, mangonun peşi sıra anne vatanı Cenup Amerika olan talih birlikte eklendi.

Seralarda ve bahçelerde yetiştirilen, yılda iki misil yayın alınabilen meyvenin üretim alanı ilçede 50 dekarı geçti.

Alanya Ekincilik ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine, çarkıfeleğin sarmaşık türü tıpkısı gelişim gösterdiğini anlattı.

Meyveye çıktı mikro dışından ilçeye gelenlerin bağ gösterdiğini rapor eden Rüzgar, “Ülkemizde tanınmayan aynı ürün ama bizde üretimi kalık durumda. amma velakin münasebet boyutuna birlikte geldi.” dedi.

Meyvenin sakinleştirici özelliğine dikkati çekici Rüzgar, “Bu özelliği zımnında tüketenlerin uykusunu getiriyor. Tüketicilerin yıpranmamış tanıdığı bu semere, özellikle reçete sektöründe kullanılıyor. Alanya’mızda adım adım gelişiyor. Üretimin henüz bile artırılması halinde ihracat yapabilecek noktaya bile geleceğiz.” diye konuştu.

“Üreticilere passiflora ekimini öneriyorum”

Rüzgar, bakımı yalınç olan bu meyveden yılda 2 yol iz alınabildiğini, hastalığa da dayanabilen olduğunu ifade etti. Üreticilerin pazarlama sıkıntısı yaşamadığını nâkil Rüzgar, “Cılız yetiştirilmesi, yılda iki im alınması, dayanıklılığı ve konuşu değeriyle üreticilere passiflora ekimini öneriyorum.” dedi.

Tropikal semere üretimi fail Melik Sayar dahi meyveyi deneyim amaçlı yerine ektiğini belirtti. Passifloranın iyicene ve değişik benzeri kâr olduğunu kaydeden Sayar, “Bakımı kıytırık. Yılda iki misil ürün verebiliyor. Şu anda hasat zamanı. Verimi haddinden fazla ongun ve ongun fiyattan satılıyor. Bu meyvenin çıktı tanınması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.



Share: