‘Alemli Sancağı’ Nevşehir Müzesi’nde sergileniyor

‘Alemli Sancağı’ Nevşehir Müzesi’nde sergileniyor

NEVŞEHİR – 2. Abdülhamit dönemine ilgili olan ‘Alemli Sancağı’, Hars ve Turizm Bakanlığı Firez Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürlüğü’ne ilişik Nevşehir Müzesinde sergilenmeye başladı.

1900’lü yılların başından itibaren Nevşehir’in Gülşehir ilçesine vabeste Alemli köyünde mevcut öncü, Ankara Hacı Kortej Iye Üniversitesi Hanek ve Tasarım Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Aysen Soysaldı marifetiyle aslına akla yatkın bire bir şekilde 2021 yılında restore edilerek sergilenmeye başlandı. Hicri 1301, Miladi 1883-1884 yıllarına ilişik olan Sancağın 2 Abdülhamid dönemine ait olduğu belirtildi. Kestirmece 150 almanak sancak, Gülşehir ilçesine ilişkin Alemli Köyü Muhtarlığında aynı asırdır himaye ediliyordu. Gazeteci Edip Oğuz Özdem’in ‘Nevşehir Hikayeleri 2’ adlı kitabında vadi verdiği Alemli Sancağının restorasyon sürecini yakından izlem eden Ilmek İşleri Başkanlığı Mebde Danışmanı Ahmet Belada, sancağı sergilendiği Nevşehir Müzesinde görüşme etti. Aslına akla yatkın yerine yenilenen alem için bilgi veren Diyanet İşleri Başkanlığı Kafa Danışmanı Ahmet Belada yaptığı açıklamada; “Bilindiği için gün, bilgi, doküman ve objeden oluşur. Ayrımsız zamanda bile devamlılık rapor kadir. Oğuz Özdem’in yazdığı Nevşehir Hikayeleri 2 kitabında ortaya çıkartmış olduğu aynı objenin şu an yanındayız. Zamanında sancağı elinde bulunduran Mahmut As çokça güvendiği Ürgüplü demirci ustasının oğlu Şanlı Eş’e, ‘Yavrum bundan sonra bizim dönemimiz vermek amacıyla bu sancağı sana sevimli ediyorum, bunu canın gibi koru’ diyor. Ali Eş ise ‘estağfurullah efendim beyliğimiz daim olsun ebedi olsun’ anlamına gelen yekpare sarfiyat ediyor. Ürgüplü demirci ustasının oğlu Şanlı bey, Mahmut Komutan’in namına teyit ettiği sancağı bağrına basarak memleketi olan Nevşehir’e getiriyor. Büyük bey sancağın aleminden ismini alan Gülşehir’e ilişkin Alemli köyüne yerleşiyor. Alemli köyünde ince ayrımsız süre Simge, düğünlerde, bayramlarda çıkma” şeklinde konuştu. Belada; Alem’in Nevşehir Müzesinde bulunması ve hepimizin topluluk çıkması hesabına pir benzeri mutluluk” olduğunu bile sözlerine ekledi.

Sancak tepeden aşağıya akıllıca üç bölümden oluşan sancağın peş kısmındaki yeşil zeminli bölümde Bismillah-i Şerif ‘Bismillahirrahmanirrahim’ ve Fetih Suresi’nin önce ayeti ‘İnna fetahna toprak fethan mübina’ yazmaktadır. Orta (kırmızı) bölümde üç ifade saha almaktadır. İlk özellikle ‘Padişahım’ hitabı. Bunun devamındaki bölüm yok olduğu amacıyla ‘Çok Yaşa’ ifadesinin olabileceği düşünülmektedir. İkinci sırada Kelime-i Tevhid ‘La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah’ yazmaktadır. Üçüncü sıradaki ay (ayça) ve yıldız motifi içerisinde yazıt bulunmaktadır. Kamer (ayça) motifi içerisinde ‘Üç beniz efrad-ı arak-i dinin vakfıdır’ ve kader motifi içerisinde ‘Sene 301’ yazmakta olup hicri 1301tarihi, miladi kendisine 1883-1884 yılına mukabele etmektedir.

Sancağın madun kısmındaki yeşil zeminli bölümde Kaside-i Bürde 36. Beyt 2. Satır ‘Hüvel Habibullezi türca şefaati-hu’ (Anlamı: O şeylerin cümlesi içun ol Mahbub-ı İlahi’nin şefaati talep olunur – O öyle tıpkısı sevgilidir ki insanın üzerine saldırış eden sıkıntılardan beherglas takat için şefaati umulmaktadır” yazmaktadır.

Share: