Almanya ile İskandinav ülkeleri, Ruslara ara sınav yasağı getirilmesinde anlaşamadı

Almanya ile İskandinav ülkeleri ortada, Rusya’nın Ukrayna’ya alın başlattığı kavga nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bütün Ruslara gezmen vizesi verilmesi yasağı getirilmesi konusunda ağız tatsızlığı yaşanıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Norveç’in başkenti Oslo’de İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda başbakanlarıyla tıpkı araya geldi.

Finlandiya Başbakanı Senna Marin, düzenlenen matbuat toplantısında yaptığı açıklamada, Rus vatandaşlarının savaşı başlatmadığını ancak savaşı desteklediklerini belirterek, “Rusya Ukrayna’de insanları öldürürken Acımasız vatandaşlarının KEZ’ye, Schengen Bölgesine turist yerine girip gezmelerini doğru bulmuyorum.” dedi.

Marin, bu konunun Avrupa Konseyi’nde ele alınmasını istedi.

Danimarka Başbakanı Mette Fredriksen ise Finlandiyalı mevkidaşını destekleyerek, bazı Avrupalıların ve hele bile Ukraynalıların Rusya’nın bir Avrupa ülkesine saldırmasını ve aynı zamanda bu ülkeden mevrut turistlerin Avrupa’dahi kabul görmelerini acayip bulmalarını anladığını tabir ederek, “Bunu tartışmamız lazım.” diye konuştu.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson bile AKARSU’nin bu konuda eş benzeri formalist sergilemesi gerektiğini, İsveç hükümetinin bu konuda elan ayrımsız pozisyonu bulunmadığını söyledi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, bu konuda yapılacak istişarelerin yetişkin olduğunu ve ülkesinin alınacak eş önlemleri destekleyeceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Scholz ise Ruslara gezici vizesi verilmesi yasağına alın çıktığını tekiden, rejiminden kaçan Acımasız vatandaşlarının bile bulunduğuna meni etti.

Scholz, alınacak kararların, bu kişilerin “Rusya’daki diktatörlükten çağrıştırmak amacıyla ülkeyi tecezzi etmelerini elan de ağdalı kuzuluk getirmemesi gerektiğini” belirterek, “Bu Acımasız halkının savaşı değil, Putin’in savaşıdır.” ifadesini kullandı.

Almanya Başbakanı Scholz, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada bile KEZ’nin Moskova’daki tehlikeli ağını destekleyenlere cebin şümullü yaptırımlar uyguladığını anımsatarak, vize yasağının birlik Ruslara ve masumlara cebin uygulanmasının yaptırımların etkisini azaltabileceği uyarısında bulunmuştu.

Daha önce Finlandiya’nın yanında Estonya de KEZ ülkelerinin Ruslara gezgin vizesi vermesine cebin çıkmıştı.

Share: