Almanya’dan mevrut gurbetçinin ‘uçak’ mağduriyeti: Müvellidülhumuza tüpü gerekçe gösterildi, uçağa bindirilmedi

Almanya’dan eşi ile Türkiye’ye gelen 59 yaşındaki Kemal Kılıç’a, Türkiye’bile rahatsızlanınca gittiği hastanede solunum yetmezliği tanısı konuldu. Tedavisinin ardından doktorlar yoluyla namına önerilen teneffüs tüpü ve cihazı ile Almanya’ya kesilmek isteyen Tığ, müvellidülhumuza tüpünün uçağa alınamayacağı gerekçesiyle Türk Gelgel Yolları ve AnadoluJet firmalarından aldıkları biletlerinin iptal edildiğini öğrenince hayatının şokunu yaşadı.

Almanya’dan yaz tatili için eşi ile İstanbul Pendik’e mevrut 59 yaşındaki Kemal Kılıç, Türkiye’de rahatsızlanınca doktora başvurdu. Etibba, hava tebdili nedeniyle Tığ’a teneffüs yetmezliği tanısı koydu. Tığ, yapılan tedavinin ardından doktorlar yoluyla aldığı ‘Seyahat edilmesinde her hangi benzeri problem yoktur’ belgesi ve etibba yoluyla namına önerilen teneffüs cihazı ve tüpü ile Almanya’ya dönmek istedi. Fakat Kılıç, iddiaya bakarak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Almanya’ya müracaat etmek için 1 hafta arayla Türk Çekicilik Yolları ve AnadoluJet firmasından aldığı biletlerin, oksijen tüpünün uçağa alınmayacağı dolayısıyla fek edildiğini öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Çocuklarının ve torunlarının Almanya’bile olduğunu ve eşinin ise önümüzdeki günlerde işe başlayacağını tamlayan Tığ, yetkililerden Almanya’ya aynı dakika ilk okşamak üzere müzaheret istiyor.

“Beni Almanya’da torunlarım bekliyor”

Konu hakkında mütekellim 59 yaşındaki Kemal Kılıç, “1 kamer evvel Almanya’dan Türkiye’ye geldim. Alışılagelen şartlarda geldiğimde tek rahatsızlığım yoktu. Geldikten 3, 4 bölüm bilahare gelgel değişikliğinden periferi rahatsızlandım. Doktora gittik, bize bu solunum cihazlarını ön gördüler. 1 hafta hastanede yattım entübe oldum. Şu anda sağlığım çokça ongun. Ancak bu makinaları beraberimde Almanya’ya götürmem gerekiyor. Amma Türk Çekicilik Yolları ve uçaklar izin etmiyor. Oksijen tüpüm ve teneffüs cihazı da geçişsiz ancak onlarsız dahi mahdut dışına çıkamıyorum. Bilcümle evraklarım amade doktorların ‘Yurtdışına çıkabilir evrakları da’ amade. Etibba bu raporların hepsini verdi. Doktorun verdiği raporları İngilizceye birlikte çevirttik. Burada kaldık, çöp tenekesi olduk burada. Eş işe gidecek gidemiyor. Çoluk çocuğumuz Almanya’bile. Yani 2, 3 öğün bilet aldık onlar de nakız oldu. Yetkililerden tıpkısı tılsım istiyoruz. Perişan vaziyetteyiz. Lacerem çıkacağım elbette gideceğim Almanya’ya hanımın üstelik işi yanarsa, işten çıkışını verirlerse hangi olacak. Ego kendim geçici adına malülen emekliyim. Ben çalışmıyorum durumumuz da gür değil. Müvellidülhumuza tüpü ile yurtdışına çıkmam gerekiyor, oksijen geçişsiz bana. Yurtdışına çıkmam üzere de yetkililerin bana yardımcı olması lazım. Türk Albeni Yolları veya onun canip kuruluşu AnadoluJet bizi akseptans etmiyor. Oksijen tüpü almak yasakmış, Hastalık yasak oluyor, diyelim ki bire bir vatandaş uçağın içinde rahatsızlandı ona değinmek gerekmiyor mu, yani müvellidülhumuza vermeleri gerekmez mi. Beni Almanya’bile torunlarım bekliyor. Lacerem gideceğim bilmiyorum.” dedi.

“Çaresizim, hangi yapacağımı ben dahi bilmiyorum”

Almanya’ya dönmeleri gerektiğini söyleyen Selvinaz Kılıç ise ” Temmuz’un 12’sinde yurtdışından izine geldik. Ağustos’un 4’ünde eşim rahatsızlandı, entübe ettiler. 5 aktarılma komada yattı, 5 günde alışılagelen serviste yattı. Ondan sonradan çıkardılar. Çıkış Belgesi raporlarını aldık. Günümüz geldi biz Almanya’ya kesilmek için Sabiha Gökçen’e gittik. Türk Çekicilik Yolları ve AnadoluJet ile çalıştıkları üzere biletimiz de oradandı. Bize dediler kim “Uçamazsınız” Neden, bariyer hangi?” diyerek sorduk. “Eşinize müvellidülhumuza tüpü gerekiyormuş, kabul edemeyiz uçağımızda müvellidülhumuza tüpü bulunmayan.” dediler. Orada müteharrik elemanlardan çıkışlı bana dedi ki “Bugün uçamıyorsunuz, uçuşunuz bulunmayan kadın size apotr olalım” gittik biz bile eşimin biletini akseptans ettiler. Benimkini yaktılar, ben baştan ahzetmek zorunda kaldım. Bana söylediler kim ‘Hastaneye yıpranmamış depar raporu lazım, İngilizce tercümesi gerekiyor, birçok milim müvellidülhumuza lazım uçağı bildirmemiz gerekiyor ve şimdi de de uçağımızda müvellidülhumuza yoktur, tığ sizi akseptans edemeyiz’ dediler. gelişigüzel yanıt üstelik alamıyorum. Ben ne yapacağımı bilmiyorum işe dönmem gerekiyordu 1 haftaya erteledim tek etkin tıpkı bayanım. Çoluk çocuğum orada, tığ bu arada dönemedik. Deminden ego çaresizim, ne yapacağımı ben birlikte bilmiyorum, bana yardımcı olun. Yetkililerden eşime uçak ayarlanmasını istiyorum. Tığ buradan bire bir dakika ilk müracaat etmek istiyoruz. Türk Albeni Yolları’nın varmış, icabında İstanbul Havalimanı’ndan bile uçarız”

“Bizim bire bir zaman ilk buradan dönmemiz gerekiyor zira benim gelişigüzel güzeşte günüm sayılı” diyerek bitmeme eden Tığ, “Hem eşimin rahatsızlığı nedeniyle hem ben işimi kaybettiğim ahit barışma kaynağım de namevcut” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL



Share: