‘Altın balda’ hasat dönemi başladı: Maksat 2 bin titrem bal girmek

Gelişmemiş beş altı ilk İngiltere’bile yapılan yarışmada eke benzeri başarı elde ederek altın madalya kazanan Bingöl balında hasat dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl kuraklıktan etkilenen ve istediği verimi alamayan arıcılar, bu sene hedeflerinin 2 bin ton bal temizlemek olduğunu aktardı.

Gelişmemiş bir zaman önce İngiltere’nin Londra şehrinde yapılan yarışmaya katılan Bingöl balı, burada mefret ayrımsız muvaffakiyet elde ederek, saf bal kategorinde altın madalya almaya doğruluk kazanmıştı. Bingöl Üniversitesi Arıcılık, Araştırma, Ihya ve Uygulama Merkezi, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Arıcılar Birliğinin destekleriyle, Nişanlı ilçesindeki 2 bin rakımlı yaylada bal hasadına başlandı.

“Bingöl balının bir beyaz zehir kabil olduğunu ifade etmiştik”

Bal hasadına katılan ve muhteşem açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl balının coğrafi işaret alması amacıyla üstelik başvuru yaptıklarını belirtti. Rektör Çapak, “Münezzeh ürünleri ile ait Bingöl üniversitesi uçman tıpkısı üniversite. Biz beş altı yıldır bu uçucu üniversite bağlamında arıcılıkla ait çokça bati çalışmalar yapıyoruz. Zaman da bal sağımındayız. Bu sağımda Adaklı ilçesinde 2 bin rakımda yapılıyor. Bingöl balının benzeri eroin kabil olduğunu tabir etmiştik. Bu sağım ile gelişigüzel antrparantez bundan eski çalışmalarımızla bu madenin tescillenmesini sağladık. Çünkü Bingöl balı İngiltere’de yapılan bir yarışmada dünya birincisi oldu. Elan geçmiş dahi 600 göstermelik arasından acun ikincisi olmuş idi. Dolayısıyla Bingöl balının kalitesi ortaya eski oldu. Biz 108 farklı bölgede bal kovanlarıyla ne arının ne polenden, ne bölgeden, hangi nitelikte bal topladığı ile ilişik icraat yapmıştık. Bunun üstelik neticesini aldık. Coğrafi işaret amacıyla başvuru yaptık, inşallah mümasil zamanda onu almış olacağız” dedi.

2 bin tol işaret elde etmeyi hedeflediklerini belirten Rektör Çapak, “Zaman ki sağımdan anladığımız kadarıyla Bingöl’da bal verimi çokça gani. Geçen sene yağışsızlık vardı ama bu yıl beklediğimizin üzerinde bir rekolte var. Öyle anlayış ediyorum kim Bingöl’üstelik 2 bin tonun üzerinde bal elde etmiş olacağız. Bu sezonun ilimiz ve ülkemize aldatıcı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Hedef 2 bin titrem bal üretmek

Geçen sene yaşanan kuraklığının arıcıları ve üretimi etkilediğini nâkil Arıcılar Birliği Başkanı Mürtefi Aba, bu yıl mevsimin ferah geçtiğini belirtti. Mader, “Bingöl bal hasadına başladık. Bingöl balının kalitesini ve değerini elhak biliyorduk. 2017 yılında Türkiye birincisi ve acun ikincisi olan balımız, bu yıl İngiltere’nin Londra şehrinde yeniden ispatlandı ve dünya birinciliği kazandık. ve Bingöl balının katışıksız kısmına Ekincilik Kredi Kooperatifi müştehi oldu. ve diğer ballarımızın üstelik dünyada birinci nitelik olduğunu zaten ispatladık. Bu değeri elan yükseğe taşımayı hedefliyoruz. Sabık yıl kuraklıktan kontekst üretimde etki çektik ama bu sene mevsimin bol geçmesi artağan oldu. Hedefimiz 2 bin titrem bal görmek. ve inşallah hedefimize ulaşırız” şeklinde konuştu.

Bu sene balın satışı için adamakıllı pazar bulacaklarını rapor eden müstahsil Fikri Üzer ise “Orak Ayı itibariyle yaylalara çıktık. ve şuan bile sene sonu mahsulünü almaya başlıyoruz. Bu iki yıldır susuzluk vardı, istediğimiz verimi alamıyorduk ve istediğimiz balın kalitesinde birlikte tartı vardı ama bu yıl Alışveriş üstüne ve kalite üzerine benzeri baskı olmadığına inanıyoruz. Güzel bire bir Ilişki bulacağımıza eminiz” dedi.

2 bin rakımlı yaylada gerçekleşen ve kilosu 200 liraya satılan bal hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Keleş ve üreticiler birlikte katıldı. – BİNGÖL



Share: