Anadolu’daki en çarkıt Türk-İslam medresesinde 100 sene sonra evvel ibret

Anadolu’daki en sakat Türk-İslam medresesinde 100 yıl sonra önceki ibret

TOKAT Anadolu’nun yer eski üniversitelerinden biri olan Yağıbasan Medresesinde 100 sene sonra önce ders verildi.

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü vasıtasıyla Bili Danışma Gün Köprüsü Projesi çerçevesinde “Tarih Dersimi Tokat’ın Tarihi Mekanlarında İşliyoruz” etkinliği yapıldı. Yağıbasan Medresesi’nde düzenlenen programda öğlencilere Osmanlı Devleti Yapı Dönemi Kargaşa Teşkilatı üzerine ders verildi. Yağıbasan Medresesinde 100 yıl sonradan önceki dersi Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu verdi. Afyoncu, Anadolu’nun bildirme Medresesinde tarih derslerinin yapılıyor olmasının cümbüş donör olduğunu belirterek, “Tarihi mekanda öğrenme haddinden fazla elan müfit olacaktır. Bizim sunu nazik yanlışımız sınıfta öğrenmeyi ö planda tutuyoruz. Fakat tarih dersleri kabil firez derslerinin bu nev mekanlarda verilecek olması henüz hayır olacaktır. Tokat bu açıdan akıbet paye muhteşem. Anadolu’nun evvel medresesinde ders atfetmek, öğrencilerle karşılaşmak hava verici bir görüngü” dedi.

Vali Numan Hatipoğlu ise tarih ve sosyal derslerinin tarihi mekanlarında işlenmesinin öğrenciler üzerinde çokça henüz etken olacağına inandıklarını belirterek, “Bu anlamda bu kabil dersleri Yağıbasan Medresesi, yenileme çalışmaları bitirilmek için olan Gökmedrese kadar mekanlarda vererek, öğrencilerimizin tarihi taşlara dokunmaları ile yarınlara haddinden fazla henüz güzel ve mebzul benzeri şekilde hazırlanacaklarını düşünerek ruz derslerimizi tarihi mekanlarda görüyoruz uygulamasına geçtik. Öğrencilerimiz fakat geçmişimizden alacakları güçle geleceği nesir edebilecekler. Buralarda bu şuurla yetişecek gençlerimizin inşallah yarınlarımızda haddinden fazla elan hassas ve şuurlu işler çıkaracaklarına inanıyorum” diye niteleyerek konuştu.

Yağıbasan medresesi müze yerine hizmet veriyor

Danişmentliler döneminde Kalıntı Sokak bölgesinde Nizameddin Yağıbasan tarafından İlk Türk-İslam Bili Üniversitesi namına yaptırılan, astronomi ve tababet eğitimi verilen fakülte turizme kazandırıldı. Tokat Belediyesi marifetiyle fakülte Türk, İslam ve Olgun Müzesi namına geçtiğimiz sene hizmete sunuldu.

Share: