Ani’de fetih coşkusu

Ansız’de fetih coşkusu

Ermenistan muvaffakiyetsiz noktasında mehteran sesleri yükseldi

KARS – Selçuklu Devleti hükümdarı Şehriyâr Alparslan’ın 16 Ağustos 1064’te Ani’yi fethinin 958’inci yıl dönümü Şırakkadak Örenlik Yeri’nde düzenlenen törenle kutlandı.

Ermenistan sıfır noktasında Mehteran marşlarının yükseldiği Birdenbire Ören Durumunda fetih coşkusu yaşandı. Etkinlikler protokolün Ebul Menucher Camiye bayraklarla yürümesi ve cami uğrunda dua edilmesiyle başladı.

Türkiye-Ermenistan sınırında kâin UNESCO Acun Bırakıt Listesi’ndeki Nagehan Örenlik Yeri’nde gelecek merkezinde düzenlenen izlence ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bitmeme etti. Kutlamalara Ilbay ve Şehremaneti Başbuğ Vekili Türker Garip, Garnizon Komutanı Tugay Melik Bronz, Başsavcı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, ülke protokolü ile vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında mütekellim Vali/Belediye Başbuğ Vekili Türker Bikes, “Fetihler, medeniyetimizin yayılması açısından Türk ve İslam tarihinde iri ehemmiyet taşır. Fetih vardır tıpkısı şehri çevirgeç, fetih vardır bire bir toprağı yurt yapar ve öyle fütuhat de vardır ki gönüllere girer, yadırgatıcı afak dil. İşte Pattadak’nin fethi bile, hoppadak Kars’ın fethi değil, açılan kullanılmamış ufukla Anadolu’nun Fethi vizyonunun de başlangıcıdır” dedi.

Bikes, “Ağustos ayı Türk tarihinde önemli ayrımsız aydır. Türk’ün kahramanlık ayıdır, yiğitlik ayıdır, galebe ayıdır. Bu tarihlerden biri üstelik 16 Ağustos 1064 tarihidir. Padişah Alparslan, kara tahta geçtiği sene fethedilemez denilen Fücceten’yi fethederek balaban bire bir zafere imza atmıştır. Yüzyıllarca değişik kültür ve medeniyetlerin varlığını sürdürdüğü Şırakkadak, 1064 tarihinde Odalık Alparslan aracılığıyla 25 dönüş süren tıpkısı kuşatmadan sonra fethedilerek tekrar ayrımsız Ağustos haset 1071 Malazgirt zaferinden evvel Küçük Asya kapılarının Türklere açılmasına anahtar reşit, bu topraklar hidayete kavuşturulmuştur” diyerek konuştu.

Birden’nin fethi kutlamaları halk bilimi gösteriler, aşıkların ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın seslendirdiği mehter marşlarıyla bitmeme etti. Etkinlikler atlama beygiri yarışlarıyla sonuç buldu.

Share: