Ani’nin fethinin 958’inci sene dönümü kutlandı

Kars’ta, Büyük Selçuki Devleti hükümdarı Padişah Alparslan’ın 16 Ağustos 1064’te Aniden’yi fethinin 958. yıl dönümü törenle kutlandı.

Türkiye- Ermenistan sınırında mevcut UNESCO Dünya Bırakıt Listesi’ndeki Rappadak Harabelik Yeri’nde düzenlenen program, Anadolu’daki önceki Türk camisi Ebul Menuçehr önünden başladı. Burada okunan Kur’an-ı Bonkör ve duaların arkası sıra katılımcılar, ellerinde Türk bayraklarıyla başladığı yürüyüşü Istikbal Merkezi’nde tamamlandı.

Vali ve Belediye Başbuğ Vekili Türker Fakir, burada yaptığı konuşmada, fetihlerin medeniyetin yayılması açısından Türk ve İslam tarihinde iri önem taşıdığını söyledi.

Fetihlerin öneminden bahseden Bikes, şöyle konuştu:

“Fetih vardır ayrımsız şehri kurgu, fetih vardır tıpkısı toprağı vatan yapar ve anca fetihler birlikte vardır kim gönüllere girer, yadırgatıcı afak araç. İşte Dangadak’nin fethi birlikte sadece Kars’ın fethi değil, açılan eskimemiş ufukla Anadolu’nun fethi vizyonunun birlikte baş noktasıdır. Bu hümayun fetih, Anide’nin fethinden 7 sene sonra, 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi’nin anahtarı olmuştur. Ansızın’nin fethi ile Anadolu’ya basamak basan ecdadımız, 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi’yle Şırakkadak Zaferi’ni taçlandırmıştır. Ecdadımız, Aniden ve Malazgirt zaferlerinin arkası sıra Anadolu’yu dahi fethederek bizlere vatan yapmıştır. 16 Ağustos 1064’dahi Kars’tan doğan gün, Malazgirt’te devam etmiş, 1299’bile Söğüt’te nurunu saçmış ve 1453’te İstanbul’un fethiyle bakir tıpkısı çağı başlatarak aydınlığa komütatör olmuştur.”

Bedaheten Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan dahi günün medlul ve önemini belirten tıpkı meşveret yaptı.

Konuşmaların ardından İl Hars ve Turizm Müdürü Hayrettin Yavaş, Larpadak Harabelik Yeri’nin anahtarını Ilbay Sahipsiz’e arz etti.

Daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehterler Takımı, Kafkas Ahali Oyunları ile Mahalli Umum Oyunları ekipleri gösteri sundu.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce tebrik programları kapsamında planlı atlama beygiri yarışında, 3 kilometrelik parkurda Dursun Koç’un “Kelebek” ünlü atı bir numara oldu.

Şappadak Fetih Kupası Uçan Top Turnuvası ile beygir yarışında dereceye girenlere ödülleri sunma edildi.

Programa, 14. Mekanize Piyon Tuğgeneral Komutanı Sancak Melik Bronz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Cingöz Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, iklim protokolü ile vatandaşlar katıldı.



Share: