Antandros Antik Kenti’ndeki kazılarda 2 bin 350 almanak Kibele Heykeli’ne rastlandı

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Kazdağları’nın eteklerinde Milattan Önce (M.Ö.) 10. yüzyılda kurulduğu melhuz, bazı kaynaklara göre tarihi M.Ö. 2 bin yılına büyüklüğünde uzanan ilçeye 32 kilometre mesafede mevcut Altınoluk mahallesindeki Antandros Antika Kenti’nde, yaklaşık 2 bin 350 almanak Kibele heykeline rastlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle antik kentte hesaplı 21. bölüm kazılarında rastlanan M.Ö. 4’üncü yüzyıla ilişkin Kibele heykeli hafriyat ekibini berenarı heyecanlandırdı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Akademisyen ve Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gürcan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antandros Antika Kenti’nde 15 gündür yürüttükleri hafriyat çalışmasında kasırga donör bir bulguya rastladıklarını söyledi.

Roma villasının duvarlarında cidar taşı olarak eski tıpkı statü bulduklarını belirten Polat: “Ne eyvah kim mecmu adına mahfuz durumda değil. 30 santim yüksekliğe ehil tıpkı mermer heykelcik bu. Başı dahi hangi yazık kim korunmamış. Ama korunduğu kadarıyla bunun bire bir Kibele heykeli olduğunu anlıyoruz.” dedi.

Kibele’nin İda Dağı (Kazdağları) Antandros üzere çokça kocaman bir ilahe olduğunun altını çizen Polat, şunları kaydetti:

“Kazdağları bilindiği üzere şanlı aynı tabiat, eke tıpkısı çandır hayatı ve bunun koruyucusu adına üstelik Kibele, kaçınılmaz tıpkısı görev üstleniyor. Biz antika kaynaklardan ‘Kibele İdean’ diye hars olduğunu biliyoruz. Yani İdalı Kibele. Tığ bunun burada var olduğunu bildiğimiz bu durumlar ilişkin bire bir heykelciği ilk defa ele geçirdik. Bu açıdan yüce.”

Çelik, tahtta oturur vaziyetteki Kibele heykelinin iki birlikte arslan figürleri olduğunu ve kucağında de bire bir apayrı aslanın soluk bölümünün korunmuş olduğunu kaydetti.

Polat, Kibele’nin natür yaşamında çok balaban benzeri yere sahip olduğunu aktardı.

Truva düştükten bilahare şehirden kaçıp bakir bire bir daraç aramak için yola çıkan Aeneas’ın gemilerini yapmaya bölgeye geldiğinde Kibele’nin kendi kutsal koruluğundan Aeneas’a ongun kesip gemilerini yapma izni verdiğini ve onun koruması altında yola çıktıklarını tamlayan Polat, o açıdan Kibele İdaean’ın kendileri için bile çokça kocaman ve bunun aynı kanıtı olarak de bu heykelciğin Antandros amacıyla çokça altın olduğunun altını çizdi.



Share: