Artvin’de heyelanların sebebi yağışsız havalardan sonra mevrut yağışlar

Artvin’de heyelanların sebebi yağışsız havalardan bilahare gelen yağışlar

ARTVİN – Artvin’bile son günlerde yaşanan heyelanların sebeplerini uzmanlar değerlendirdi. Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu; artan heyelanların nedenini yağışsız sabık havaların ardından yağan kar ve yağmurdan kaynaklı olduğun söyledi. Depremlerin ise pespaye bir oranda etkilemiş cins dedi.

Artvin’birlikte benzeri haftadır neredeyse rastgele çağ meydana genel heyelanlar bölgede içtinap etmek ve paniğe illet oldu. Uzmanlar heyelanların depremden kaynaklı olmadığını anlatım ederek, yer büyük etkenin meyilli yer ve kurak gecen havalardan bilahare gelen gösterişli yağan kar ve yağmur sularından kaynaklı olduğu belirttiler. Ayrıca bölgede yapılan barajlar zımnında karayolunun dip kotlara çıkartılması, engebeli arazide kayaların yunak ve itici etkileşimi sonucunda cereyan etmesinden kaynaklandığını belirttiler.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Bölge Yönetimi Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, erozyonla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade ederek, yamaçtan kopan kayaların tıpkısı erozyon çeşidi olduğunu söyledi.

Heyelanlar biraz faktörde gösteriş oynuyor diyen Tüfekçioğlu, özelikle abuhava faktörü burada yeryüzü mehabetli faktörlerden birisi olduğunu belirtti. Tüfekçioğlu yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi, ” Yağışın anide ve acı oluşu yanında topraktaki aynı takım prosesler yani yer içine işleyişi iri azamet oynuyor. Alelhusus akıbet zamanlarda sıkça yaşadığımız kaya düşmeleri yine buda bir aşınım çeşididir.

Bölgeye 8 günde 100 mm’den fazla kar ve yağmur yağdır

Burada heyelanlara sık sık yaşıyoruz çünkü burası berenarı akıntılı tıpkı mıntıka. Yolarımız özelikle barajlardan âlem benzeri dal kotlara fariğ dolayısıyla çok çok eğimli alanlardan bu yollara getiriyoruz tünellere dokuyoruz. Nedeniyle çokça anaforlu olması, bu serencam 8 dönüş içerisinde 100 milimetreden aşkın gerçekleşen, bunun 70 cm’si kar adına gelmiş ve daha öncesinden yağışsız ayrımsız dönemden bahsediyoruz. Bu faktörler tıpkı araya geldiği için imdi bu riskli olan bölgede kayaçların hareketi mübrem oluyor.

“Suyun kayaçlar içerisinde donması ve çözülmesi”

Bu kayaçların hareketine geçmesinde özelikle neler çalışkan oluyor, suyun kaya içerisinde donması ve çözülmesi bu kayacın ayrışmasına sebebiyet verebiliyor. Eğimli alanlarda bu risk her devir var. Tehlikesiz alanlarda buralarında beceri ekipler tarafından gezilerek envanter oluşturulması varsa risk altında taş kaya varsa bunun kontrollü tıpkı şekilde alandan uzaklaştırılması geçişsiz.

“Tünel methal çıkışları riziko taşıyor”

Vatandaşlarımızın şunu unutmaması geçişsiz. Hele hakeza yağışsız dönemlerden sonra mevrut kar yağışı ve yağmurlarla alay malay havalar da ısınınca çok çok zorda kalmadıkları sürece gezi çıkmamalarını öneriyorum. Bide şuna özen etmekte kâr var tünellerin giriş ve çıkışları fazla risk oluşturuyor olduğunu görüyoruz. Bire Bir alanda materyalin oturduğu dayanç var, tünelin hızla çıkışında anca bir dayanaklık etmek yok. Ne büyüklüğünde kontörlü yapılsa birlikte buralardan gereç yetişme riski aşkın. Onun amacıyla sürücülerde hele giriş çıkışlara fazla ilgi emretmek gerekiyor.

“Sunu ufak bir heyelanda sürücülerin banko durmamaları gerekiyor”

Yani tezyifkâr tıpkısı materyalin geldiğini görüyorsalar bir anda alandan acul bir şekilde uzaklaşmaları gerekiyor gelecek yada kalın kafalı neresi müsaitse banko durmamaları gerekiyor. Çabuk aynı şekilde ilerlemeleri gerekiyor.

Kayaçların düşmesi, kopmaları anaforlu tıpkısı alanda yük bozulduysa kaya harekete geçecek. Uzakta yaşanan benzeri sarsıntı burada olmadıysa ağırlık etmez, ama burada akıbet zamanlarda siktirici ölçeklerde de olsa yaşandı. Bu bayağı depremler yamaçlardaki kayacı tetikleyebilir. Bu yer sarsıntısı esnasından olanaklı deprem sonrasından de kıran tıpkı şekilde kabil bunu bilemeyiz. Basar değişik tıpkısı faktörlerin içre tezyifkâr tıpkısı orandır. Ne oranda olaya rehavet etmişti onu sanmak tahakküm” ifadelerine vadi verdi.

Share: