Artvin’de toprak kayması bölgesi için hevesli dağcılar bölgede çalışma başlattı

Artvin’da toprak kayması nedeniyle kapanan Artvin- Erzurum karayolunun emniyetli ayrımsız şekilde yeniden trafiğe açılması için aç dağcılar devreye girdi. Yamaca tırmanan ekipler levye, çekiş yardımıyla riski mevcut kayları kontrollü bir şekilde düşürüyor.

Artvin-Erzurum karayolu üzerinde mevcut Deriner-4 Tüneli üzerinde geri meydana gelen toprak kayması nedeniyle karayolu ulaşıma kapanmıştı. Karayolları 10. Nahiye Müdürlüğüne ilişkin 5 istekli endüstriyel alpinist heyelanın meydana geldiği alanda mevcut riski olan kayaların temizlenmesi üzere çalışmalara başladı.

Trafiğe tutkun olan yolda yamaca tırmanan ekipler levye, çekiş gibi kayırıcı gücüne dair materyallerle karayoluna sukut riski kâin kayları kontrollü benzeri yerinden sökerek yuvarlatıyor. Dağcı ekiplerin çalışmasının tamamlanmasının ardından bölgede amade halde muntazır karayolları ekiplerinin yolunu temizlemesinin ardından yolun yeniden trafiğe açılması bekleniyor.

Profesyonel sınai dağcı takım sorumlusu Orhan Şimşek, “Sınai alpinist kendisine karayolları güzergahlarında tehlike oluşturan kayaların dökümünü yapıyoruz. Esbak burada ayrımsız toprak kayması reşit ve öğün sisli. Heyelanlı bölgede debi devam ettiği üzere yolun trafiğe açılması haddinden fazla riskli. Bizde kol arkadaşlarımızla bölgeye geldik ve yamaca çıkarak kayaç likidasyon çalışmasına başladık. Rüçhan hedefimiz akıntıyı durdurmaktı bunu sağladık. Deminden üstelik yamaçta askıda olan balaban kütleleri tenkis etmek amacıyla çalışıyoruz.

5 kişilik benzeri ekibiz. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı adına çalışıyoruz. Tam Karadeniz Bölgesinde ihtiyaç bölgesinde yamaçlardan taş kayaç dökümünü yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı alelumum bahar ve son bahar aylarında yapıyoruz. Burada çalışmalarımız kararlayarak iki aktarılma henüz sürecektir. Heyelanların sebebi coğrafyanın medar yapısı ve daim aktif olan yağışlar. hava şartları, yağmur zeminin yapısı üzere bir nice etken var” ifadelerine kayran verdi. – ARTVİN

Share: