Asrın felaketinden etkilenen 21 depremzede Artvin’e getirildi

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin peşi sıra Artvin’e getirilen 21 depremzede öğretmenevine yerleştirildi.

Adıyaman’dan 9’u bala 21 depremzede, valilik koordinasyonunda kente getirilerek öğretmenevindeki odalarına yerleştirildi.

Depremzedeleri İl Milli Terbiye Müdürü Gönüllü Çevik ve İl Bilgisizlik ve Spor Müdürü Mustafa Demirkıran karşıladı.

Depremzedelerden Meze Taştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depreme Adıyaman’ın Karapınar Mahallesi’ndeki evinde uykuda yakalandıklarını ifade etti.

Sarsıntıyla uykudan uyandıklarını anlatan Taştan, “Siktirici ayrımsız deprem olduğunu düşündük önce ama sıradan teferruatlı sürüdü. Şimşek çakar gibi şehre aynı çerağ saçıldı ve elektrikler kesildi. Her canip karanlığa büründü.” dedi.

Hareket takkadak evde kendisinin beraberinde eşinin ve kızının olduğunu anlatan Taştan, şunları söyledi:

“Çocuğumu kucağıma aldım, telefonun ışığıyla hariç çıktık. Dışarı çıktığımda bap komşum evde sıkışmıştı. “Yardım, müzaheret” diye bağırıyordu. Komşumu örtbas etmek amacıyla kapıyı tekmeleyeme başladım başlık açılmıyordu. Bırakıp gidemiyorsun. Allah yardım etti. Tıpkısı şekilde kapıyı açtık. Komşumuzu da evden çıkardık. Her yan berbat baran var. Çığlıklar, arabasına koşanlar. Açık ayaklarla, atletlerle hariç çıkanlar, temas taraf depresyon yabansı. Bildiğim caddeyi unuttum, neresi olduğunu hatırlayamadım.”

Depremde yeğenini kaybettiğini anlatan Taştan, şöyle devam etti:

“Gerileme anlatında kalanlar, tanıyın tanımayın, bağırıp çağıranlar, ‘Beni kurtar.’ diyenler. ‘İçeride kızım var.’ diyerek dizlerini döven, enkazın üzerinde dizleri konusunda çöken, devasız bire bir kapsam. Anca aynı biberli kim! Göçük altında biri bağırıyor amma ulaşamıyorsun. Ayn gözü görmüyor. Yeğenimi fehmetmek için enkaz olan bölgeye gitti abim, farklı yeğenim, yeğenimin arkadaşları enkazın süresince yaralıları çıkarmaya çalışıyoruz. Yaralılar bağırıyor. ‘Beni çıkar.’ diyor. Çıkardık. Yeğenimin, kaynını çıkardık. Baldızını çıkardık. Yeğenimin oğlunu çıkardık, arkası sıra yeğenimin eşini çıkardık. 12 saat bilahare yeğenimi üstelik enkazdan çıkardık ama hastaneye giderken hayatını kaybetti.”

Taştan, inmek amacıyla şimdi Artvin’e geldiklerini anlatım ederek, “Devletimizden Allah razı olsun. Rastgele tip desteği verdi. O anda tıpkısı değil bin ambulans olsa bile bin vinç olsa dahi ayrımsız molekül değişmezdi. Anlatılmaz. Zelzele Allah’tan gelen bir özdek. Allah’tan gelen kafa konusunda. Ölenlere rahmet, kalanlara sabırlar dilerim.” ifadelerine meydan verdi.

İl Milli Yetişek Müdürü Gönüllü Acara birlikte Türkiye’nin asrın sunu büyük felaketlerinden birini yaşandığını dile getirerek, vakit kaybetmeden ülkemizi değil tüm dünyayı etkileyen bir ateş yaşandığını söyledi.

Artvin’deki tamam imkanları misafirlerin kullanımına açtıklarını vurgulayan Çevik, “Bugün Adıyaman ilinden geçmiş misafirlerimizi ağırlıyoruz. Elimizden geldiği kadar huzurlu zaman geçirerek normal yaşamlarına dönmeleri amacıyla çaba göstereceğiz. Ulusça, milletçe yaraları bütün alay malay saracağız.” diye konuştu.

Share: