ATSO Başkanı Güç: “Konutta yeryüzü, talebi karşılayamıyor”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Pahal, TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı 2. çeyrek altın çatı müsaade istatistiklerine ilgilendiren, büyüklük genelinde ev eşit artışının asıl nedeninin hane arzının talebi karşılamakta az kalması olduğunu belirterek, Antalya’birlikte ise bölük üretiminde ortalamanın üstünde çıkıldığını ve bunu destekleyecek altyapı atılımına gerekseme olduğunu bildirdi.

ATSO ve Garp Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Dokunaklı, TÜİK eliyle açıklanan 2022 yılı 2. çeyrek çatı cevaz istatistiklerine ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Bunaltıcı açıklamasında şunları kaydetti: “TÜİK marifetiyle belediyelerden derlenen, yapım sektöründe faaliyet hacmine ve hane arzındaki gelişmeye mum markajcı çatı ruhsat verilerine göre, Türkiye genelinde, 2022 yılının önce yarısında bina ruhsatı alınan ofis sayısı yüzde 21 azalmıştır. Almanak ev üretimi, 2014 yılında 1 milyonu aşmış, 2017 yılında 1,4 milyon ofis sayısına kazanmış, fakat 2019 yılında ekonomik sorunlar dolayısıyla 319 bine, 2020 yılı pandemi koşullarında 555 bine gerilemiştir. Bu yılın ilk yarısında basamak üretiminde sabık yıla göre gerileme olduğunu görüyoruz. Geçen sene yapılan 721 bin basamak üretiminin 332 bini evvel yarıda yapılmıştı. Bu yılın geçmiş yarısında konut üretiminin yüzdelik 21 oranında düşüşle 261 bine gerilediği görülmektedir. Yılın ikinci çeyreğindeki almanak enkaz ise yüzde 26 oranındadır. Göz fiyatlarındaki artışın anne nedeninin en-istek dengesizliği olduğuna geçtiğimiz aylarda bile özen çekmiştim” diyerek konuştu.

“Son 4 yılda geçmiş 4 yıla bakarak 2 milyon elan az konut üretildi”

Aktüel verilerin konutta üretim yetersizliğinin olduğunu ortaya koyduğunu meni eden Korkulu, “Eski yıl verilerine göre son dört yılda önceki 4 yıla göre 2 milyon henüz beş altı ev üretildiği görülmektedir. Küsurat kişi ve rica trendlerinde yaşanan değişmeyle talih genelinde hane ihtiyacının görünenden haddinden fazla elan erdemli olduğu ferah ferah söylenebilir. 2021 yılının geçmiş altı ayına bakarak hane üretiminin arttığı el sayısı 11’dir ve bildirme çok artım Artvin, Adana, Antalya, Ankara’da gerçekleşmiştir. Bu dört ilimizi Mersin, Gümüşhane, Şanlıurfa ve Van izlemektedir. İstanbul ve Aydın’birlikte istihsal artışı bağan düzeyde olup değişik illerde üretim gerilemiştir” dedi.

“Antalya’dahi destur alınan daire sayısı yüzdelik 32 arttı”

Göz fiyat artışında Türkiye lideri olan Antalya’bile yılın önce yarısında izin alınan ofis sayısının geçmiş yıla bakarak yüzdelik 32 artışla 19 bine yükseldiğini kaydeden Davut Kısık, “Bir dönemde bina ruhsatları yüzde 6,3 azalırken, mezuniyet alınan yapım alanı yüzdelik 21 artışla 2,6 milyon metrekare olmuştur. İlimizde yapım hacminin yılın önce yarısında yapı ve yüzölçümü adına 2018-2020 dönemi öncesi ortalamaların gerisinde kaldığı, fakat hane üretiminde ortalamanın konusunda çıkıldığı anlaşılmaktadır. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen çöz göç ve ecnebi devlet vatandaşları ilgisiyle kalan rica, Türkiye ortalamasının oldukça üstünde aynı oranda üretim artışını desteklemektedir. Üretim artışının önümüzdeki dönemde göz fiyatı ve kiralardaki artışı normal düzeylere çekmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Merkezi ve yerel yönetim hareket birliğinde enfrastrüktür atılımı gerekiyor”

Antalya’birlikte bina ve göz üretiminin eke bir kentsel altyapı ihtiyacı oluşturduğunu dile getiren Pahal, ” Yol, ruh, su, lağım döşemi, tasfiye tesisi yatırımlarının kapasite, sürat ve kalite bakımından göz üretiminin gerisinde kalmaması gerekir. Bu konunun yerli yönetimlerin gücünü aştığı ve merkezi yönetim, mülki idare işbirliği gerektiği dahi açıktır. Ülkemizin turizm başkenti Antalya’üstelik altyapı alanında kullanılmamış bire bir atılımın gerçekleşeceğini beklenti ediyorum” değerlendirmesinde bulundu. – ANTALYA

Share: