Bacağı kopan kız çocuğu geçirdiği 14 ameliyatla 4 kamer sonraları kadem attı

Erzurum’birlikte traktörün şaftına sıkışıp sağ bacağı kopan kız çocuğu, doktorların 4 ayda ev cerrahi, doku nakli gibi 14 kat yaptığı mütehammil operasyonlarla aşama atmaya başladı.

Karaçoban ilçesinin Kasır Mahallesi’nde hayat dolu 14 yaşındaki 7. dershane öğrencisi Y.K, 4 kamer önce tarlada çalışan babasının yanına gitti.

Tarlada traktörden çabucak düşmesi sonucu etkin aracın şaftına esen ayağını kaptıran kız çocuğunun bacağı, diz altından koptu.

Durumun keyif ekiplerine bildirilmesi üzerine bala, kopan uzvuyla görüngü adına mevrut ambulans helikopterle Atatürk Üniversitesi Araştırı Hastanesine kaldırıldı.

Burada ahali cerrahı Dr. Ömer Ihatalı ve önsezi soy cerrahı Rojhat Yasin Tığ tarafından müstacel ameliyata alınan, 4 ayda süresince ev cerrahi, nesiç nakli kabilinden 14 değişik ameliyat olan çocuğun bacağı kesilmekten kurtarıldı.

Kız çocuğu, doktorların okkalı uğraşları sonucu hem bacağına kavuşmanın hem da 4 kamer bilahare kadem atıp yürümenin çalkantı ve mutluluğunu yaşadı.

“Bacağı 15 santimetre gücük olsa birlikte hastamız yürüyebilen bire bir uzva sahip”

Umum cerrahı Dr. Anlayışlı, AA muhabirine, çocuğu olaydan hızla bilahare hızlıca ameliyata aldıklarını anlattı.

Zorlu ameliyatlar için bilgelik veren Hoşgörülü, şöyle konuştu:

“Ameliyatta kestirmece 15 santimlik, çok parçalanmış, dikilirse yaşamayacak ve yaşamadığı gibi bile hastaya uymazlık verecek dokuları bacaktan uzaklaştırıp artan kısmı ve koptuğu yeri diktik. 4 maaş sürede züğürt ayrımlı enfeksiyon tablolarından geçti ve türlü temizlik ameliyatları, vücudun apayrı bölgelerinden ten ve nesiç nakilleri gibi 14 değişik cerrahi uyguladık.”

Ayık, bu operasyonlara senkronik kendisine hastanın rehabilitasyon ve dolaşma egzersizi programına tabi tutulduğunu aktardı.

Hastanın enfeksiyon tablosunun taharri altına alındığını ve yaraların kapandığını belirten Ayık, “Bacağı 15 santimetre gücük olsa bile hastamız, topukluk sebebiyle yürüyebilen, ayağının üstüne basabilen aynı uzva ehil. Ayak kısalığını ilerleyen süreçte fut uzatma ameliyatıyla telafi edeceğiz.” diye konuştu.

Ihatalı, ameliyattaki başarıda cerrahi ekibin birlikte asistan doktorların bati çalışması, fizik tedavi ve duyum yitimi hekimleri, hemşire ile personelin emek ve desteklerinin bile olduğunu dile getirdi.

“Kopan uzvun cankurtaran helikopterle gelmesi eke üstünlük”

Örgen kopmalarında takkadak ihtisas soy, plastik ameliyat ve anestezi hekimleriyle işler hazırlığı yaptıklarını anlatan Ayık, şunları kaydetti:

“Kopan uzvun ambulans helikopterle gelmesi mehabetli yarar. Belki sayrı ileri yaşta olsaydı, bacağı kesip protezle yürütebilecektik, fakat hastanın 14 yaşında olması bu kararı almada psikolojik olarak bizleri ve hastayı etkiledi. Bizler bu uğraşıyı hücre aldık, hastaya 14 ameliyat yapıp ayrıntılı süre tedavi uyguladık. 4. ayak tabanı vardığımızda hastanın yürüdüğünü görünce mutlu olduk.”

Önsezi yaradılış cerrahı Kılıç üstelik örgen kopmalarında dokunun canlılığının bitmeme etmesinin heybetli olduğuna bel ederek, “Ne büyüklüğünde er dönemde nesiç vücuda yine birleştirilip kanlanması sağlanırsa işler başarısı artar. Cankurtaran helikopterle aceleci gönderme sebebiyle çocuğumuz yürüyecek. Tıpkı yara köyünden ambulans helikopterle yavrumuzu alıp buraya getiren ve sağlık hizmetine ulaştıran Afiyet Bakanlığımızın da bu işte emeği var. Akıbet 20 yılda sağlık sisteminin geçirdiği nazik devrimden dünya bacağı dikilen yavrumuz evine bilgisiz dönecek.” dedi.

“Bacağımın dikildiğini görünce çok sevindim”

14 yaşındaki Y.K. dahi yaşadığı dokuz canlı sürecin böylecene doktorlarının sayesinde yürüdüğünü ve ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geldiğini söyledi.

Y.K, “Bugüne geleceğimi hiç düşünmemiştim, çok mutluyum, belki Ömer Öğretmen olmasaydı bu halde olmazdım. Bacağımın dikildiğini görünce haddinden fazla sevindim, şu dakika bu seviyedeysem Türk hekimleri yardımıyla. Doktorlarıma teşekkürname ederim.” ifadelerini kullandı.

Share: