BAE’nin İran Büyükelçisi Hıyanet Zaabi 6 sene aradan sonradan Tahran’a dönüyor

Mürekkep Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Aldatma Zaabi’nin 6 sene aradan bilahare önümüzdeki günlerde İran’ın başkenti Tahran’a döneceği anlatım edilerek, hareketin BAE’nin iki ülkenin ve bölgenin eş çıkarları amacıyla İran ile ilişkileri ihya çabalarıyla tınlamalı olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan’ın Sülale 2016’da İran’la diplomatik ilişkilerini kesmesinin arkası sıra Bir Zenci Emirlikleri (BAE) bile İran ile olan diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti. BAE Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla yapılan açıklamada, İran Büyükelçisi Saif Mohammed Aldatma Zaabi’nin 6 sene aradan sonraları önümüzdeki günlerde İran’ın başkenti Tahran’a döneceği anlatım edilerek, hareketin BAE’nin iki ülkenin ve bölgenin ortak çıkarları üzere İran ile ilişkileri güçlendirme çabalarıyla düzenli olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ateşe verilmişti

Suudi Arabistan’ın Familya 2016’da aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır arz-Nemr’in birlikte bulunduğu 47 kişinin ölüm cezası cezasının yürütüm edildiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu idamlara reaksiyon göstermişti. İran’daki protestolar sırasında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti. Bunun üstüne Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan İran’la diplomatik ilişkilerini kesmiş, BAE ise ilişkilerini işgüder seviyesine indirmişti.

Kuveyt bu ayın başlarında ise 2016’dan bu yana İran’a evvel büyükelçisini atadı. – ABU DABİ

Share: