Bafa Gölü 261 kuş türüne ocak sahipliği yapıyor

Nazirsiz saf güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve çevresindeki tarihi kalıntılarıyla dikkati calip Bafa Gölü, yüzlerce kuş türüne tenasül ve kışlama olanağı sağlıyor.

Milattan bilahare 3. yüzyıla kadar Iye Denizi’nin tıpkısı derin olan, Balaban Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonların birikmesiyle göle dönüşen Bafa, aralarında nesli tükenmekte olan kuşların üstelik bulunduğu 261 kuş, 19 memeli ve 22 sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor.

Muğla ile Ziyalı sınırlarında vadi kayran ve “Latmos” yerine bildik 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Beşparmak Dağı’nın gölgesinde ziyaretçilerine nazirsiz bir dekor keyfi sunan göl, balıkçılığın de kebir merkezlerinden.

Iye Bölgesi’nin en iri şekerli akarsu göllerinden Bafa Gölü’nde, kuşlar için mehabetli tahaffuz yerlerinden İkizce Cezire ve Kuyulu Ada bulunuyor. Gölün kıyısında ise çok sayıda arkeolojik yerleşim merkezi meydan alıyor.

Muğla Valisi Orhan Şişman, AA muhabirine, önemli benzeri doğa alanı konumundaki Bafa Gölü’nün tıpkısı zamanda beğeni parkı olduğunu söyledi.

Bölgenin kazı bilimsel ve katıksız sitlerle dulda altında olduğunu belirten Gödeş, gölün kenarındaki Heraklia Antika Kenti’nde iki yıldır hafriyat çalışması yürütüldüğünü ve ziyaretçilerin bu alanları gezdiğini kaydetti.

Bafa’de çok varlıklı bir ekosistemin bulunduğunu anlatan Yağlı, “Havza benzeri zamanda göçmen kuşlar için tıpkı sulak alan. Gölde 261 kuş türü tayin edildi. Bafa Gölü ve çevresi akarsu kuşları üzere koca tenasül ve kışlama alanı. Kışın on binlerce sakar meke kışlıyor. Kesim ayrımsız zamanda tepeli tarla kuşu pelikanlar açısından birlikte büyük bir kışlama alanı.” dedi.

Bitki ve kuş gözlemcileri mülakat ediyor

Göldeki sazlıkların bir nice türün yer muhteşem üreme alanı olduğuna dikkati çekici Semiz, bu özelliğinden ekolojik ortam nebat ve kuş gözlemcileri eliyle birlikte müzakere edildiğini aktardı.

Besili, Bafa Gölü’nün biyolojik spektrum, nesli tükenmek amacıyla olan canlılar ve endemik türlerden âlem uluslararası öneme erbap olduğunu, uluslararası Ramsar, Bern, Rio sözleşmeleri ve Barselona Konvansiyonu kararıyla korunduğunu tabir etti.

Gölün arka yapısının bitki türleri açısından zenginliği dolayısıyla uzun hayvan balıkları ve akarsu yılanlarına dahi sülale sahipliği yaptığını vurgulayan Şişman, mahfazalı alanlarıyla Muğla’nın ve Türkiye’nin sunma majör bölgelerinden Bafa Gölü Beğeni Parkı’nı her yıl binlerce kişinin müzakere ettiğini dile getirdi.

Share: