BAİBÜ’de biyodizel yakıt Ar-Ge çalışmaları yapılacak

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ile DB Tarımsal Enerji Sanayi ve Tecim A.Ş. ortada biyodizel üretimi amacıyla var olan kaynakların geliştirilmesi ve bakir kaynakların araştırılması üzere tören düzeni imzalandı.

BAİBÜ’den yapılan açılamaya bakarak, DB Zirai Enerji Uran ve Tecim A.Ş. Umumi Heyet Başkanı Selçuk Borovalı, Tarımsal Projeler Koordinatörü Nezih Suyaran ve BAİBÜ Tarım Fakültesi Akademisyen Doç. Dr. Yusuf Aslan ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı makamında ziyaret etti.

Yapılan görüşmenin peşi sıra tören düzeni metni Rektör Alişarlı ve Selçuk Borovalı aracılığıyla imzalandı.

Bu kapsamda BAİBÜ ile DB Tarımsal Enerji arasında imzalanan protokolle biyodizelin idmansız madesi aspir, pelemir, ketencik ve crambe üzere yağ bitkileri ile sıkıntılı içi ve ensiz dışında bu kapsamdaki kalıtım bilimi kaynaklarla ilgili Ar-Ge çalışmaları yapılması hedefleniyor.

BAİBÜ, geleceğin yakıtı olarak değerlendirilen biyodizel üstüne yaptığı çalışmalarla ülkenin önde gelen üniversiteleri ortada kayran alıyor.

BAİBÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bitkileri Bölümü, Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı bünyesinde biyodizel yakıt alanında kullanılabilecek mütenavip yağ bitkileri konusunda, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Tutma Programı ve Ilmî Araştırı projeleri kapsamında iki proje yürütülüyor.

Ayrıca konuyla ilişkin olarak iki efdal lisans çalışması bitmeme ediyor. Bunun yanı sıra gıda ve biyoyakıt kullanımına makul olabilecek eskimemiş bitki türleri üzerinde icraat sürüyor.

Share: