Bakan Kurum’dan kentsel transformasyon desteklerinde artışa ilgilendiren açıklama Açıklaması

Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Gaye Çekicilik, kentsel tahavvül destek ödemelerinde artışa gidildiğini belirterek, icar yardımlarının 1150 liradan 1500 liraya, 2000 liradan 2600 liraya çıkarıldığını duyurdu.

Bakan Kurum, Esenler Kentsel Inkılap Projesi kapsamında tamamlanan 1’inci adım konfirmasyon törenine katıldı.

17 Ağustos 1999 depremine değinerek konuşmasına başlayan Gelgel, yaşanan depremin üzerinden 23 sene geçtiğini, acıların bibi tazeliğini koruduğunu söyledi.

Gelgel, nazik aynı hüzünle hatırlanan depremde 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiğini, 23 bin 871 kişinin yanık kurtulduğunu hatırlattı.

Vatandaşların yakınlarını günlerce çökme alanında aradığını tamlayan Kurum, “Tam Türkiye’yi yasa boğan bu depremin 87 periyot ardından Düzce’dahi tıpkı yer sarsıntısı yaşadık. Burada da 710 canımızı yitirdik. Ülkemizin serencam asırda yaşadığı depremlere bakınca 80 bin canımızı yitirdiğimiz, geçmişe dönüp bakınca Hakkari, Varto, Erzincan, Van en üst Elazığ ve Malatya’üstelik ve İzmir’bile nazik depremler yaşadık. Bu depremlerde birlikte hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Bu depremlerde hayatını kaybeden cemi vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” diyerek konuştu.

Bakan Alım, devletin saf afetlerde vatandaşın birlikte olduğunu aktararak, Elazığ, Malatya ve İzmir’deki depremlerde bunu gösterdiklerini söyledi.

Elazığ, Malatya ve İzmir’birlikte hareket sonrası yenilenen binaların vatandaşlara teyit edildiğini anımsatan Alım, “İzmir Bayraklı’birlikte şehre yakışacak 5 bin 61 konutluk İzmir tarihinin arz nazik kentsel transformasyon sürecini başlattık. Konutların yarıdan fazlasını teyit ettik. Kalanları de inşallah yıl sonuna büyüklüğünde teslim edeceğiz. Bu projelerle alay malay hem vatandaşların acılarına ortak olduk hem üstelik onlara verdiğimiz sözleri tutmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadık.” dedi.

“Türkiye’nin ve dünyanın genişlik şişman kentsel tahavvül alanı”

Hava, Esenler’dahi çalışılan alanın Türkiye’nin ve dünyanın yeryüzü iri kentsel transformasyon alanı olduğuna vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:

“60 bin konutluk projemizin ilk etapta 4 bin 941 konutunu başlattık. İnşallah Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle cuma günü 2 bin 30 anahtarımızı Esenlerli vatandaşımıza konfirmasyon edeceğiz. Kalan konutları üstelik yıl sonuna kadar tamamlayıp etaplar halinde toplamda 4 bin 941 konutu Esenler’deki inkılap sürecinde kullanmaya devam edeceğiz. Ülkemizin deprem haritasına bakınca nüfusumuzun yüzde 71’i, topraklarımızın birlikte yüzde 66’sı deprem riski taşıyor. Bu manada yer sarsıntısı değil, gayrisıhhi binalar vatandaşımızın canını alıyor, malına zarar veriyor.”

“Cumhuriyet tarihinin genişlik şişman toplumsal basamak projesini de yapacağız”

Dönüşümü hızlı benzeri şekilde gerçekleştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Alım, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2002’den bugüne kadar TOKİ aracılığıyla 1 milyon 170 bin konutun dönüşümünü toplumsal göz projelerimizle, içine yapılan 26 bin içtimai donatı ile yürütüyoruz. İnşallah eylülde Cumhurbaşkanımızın paylaşacağı Cumhuriyet Altını tarihinin arz büyük sosyal ev projesini de yapacağız. Bu projede gençlerimize, zor vatandaşlarımıza, şehit ve gazi ailelerine, sakat vatandaşlarımıza ayıracağımız kontenjanlarla gelişigüzel vatandaşımızın beraberinde olmaya bitmeme edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bugüne kadar 81 ilde 3 milyon konutun dönüşümünü sağladıklarını tabir fail Gurur, şu anda 350 bin kentsel ve zelzele inkılap projesinin devam ettiğini söyledi.

Çalım, 2035’e büyüklüğünde hareket ve kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir alanın kalmaması amacıyla çalıştıklarını anlatarak, İstanbul ölçeğinde zaman 1,3 milyon dönüşmesi gereken yapı olduğunun bilgisini verdi.

İstanbul’de sürdürülen kentsel transformasyon projeleri

İstanbul’birlikte 412 milyon metrekarelik alanda 188 ayrı projenin devam ettiğini anlatan Gelgel, “Esenlere gelirsek, burası 8 milyon metrekarelik tıpkı düz. Esenler’üstelik depreme alın riskli bina stoğunu gidermek amacıyla belediyemizle beraber ortak tıpkısı emek yürütüyoruz. Esenler’e 2009’bile depreme cebin çürük yapı stoğu yüzde 86’ydı. Yapılan çalışmalarla ve ortaya koyulan buyruk çerçevesinde zaman bu mehabet yüzde 57’ye düşmüş durumda. İnşallah rezerv alanda üreteceğimiz konutlarla gelişigüzel Türkiye’nin yer balaban kentsel tahavvül projesini azimli tıpkısı şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Buradaki konutların yüzdelik 45’ini Esenler’deki vatandaşlarımız dönüşümü sürecinde yüzdelik 55’ini de gine İstanbul’de değişik riskli bölgelerdeki vatandaşlarımızın dönüşümü için rezerv göz kendisine kullanacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çekicilik, depremin politika üstü görülmesi gerektiğine aksan yaparak, şunları kaydetti:

“60 bin konutluk Türkiye’nin en iri kentsel dönüşüm alanında sesleniyorum. Daha Çok konseyler, çalıştaylar dönemi bitmiştir. Seçme özdek belirgin beyan ortadayken bu kadar riskli yapı varken bizlere sakıt vatandaşımız üzere kentsel dönüşümü ayrımsız seferberlik ruhuyla, yöntem üstü anlayışla 39 ilçede 81 ilde yürütmektir. Türkiye ve İstanbul deprem tehdidi altındadır.”

Hizmet Etmek ve kazımak zorunda olduklarını nâkil Alım, belediyelere hamle atmaları çağrısında bulundu.

Kentsel inkılap destekleri arttı

Bakan Gelgel, kentsel dönüşümdeki destekleri artırdıklarını duyurarak, şu bilgileri paylaştı:

“Kentsel dönüşümde icar miktarını zaman itibarıyla 1500 liraya çıkarıyoruz. Proje bazında 2000 liraya kadar çıkan alanlarımız var. Konut maliyetlerine ilişkin bindi olabilmek için vatandaşlarımıza bakanlığımız 600 bin liraya kadar yüreklilik desteğinde, 600 baz puanda destek sağlamış olacak. 400 bin liralık ve 400 temel puandı. Bunu dahi 600 bin lira ve 600 temel puana çıkarıyoruz. Icar yardımlarını da eylül bakımından bölgesel adına tahavvül etmek amacıyla 1500 liraya çıkarıyoruz. 2000 liralık olan yerlerde üstelik kira yardımlarımızı 2600 liraya çıkarmış oluyoruz.”

Share: