Balıkesir Edremit’teki Antandros Antik Kenti çatıyla korunacak

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 2001 yılından bu yana hafriyat çalışmaları sürdürülen Antandros Antika Kenti’nin üstüne dulda gayeli çatı yapılacak.

Kazı başkanı Veli Üniversitesi Mutat Arkeoloji Ana Olgun Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Çelik, AA muhabirine, antika kentte kazılara bitmeme ettiklerini söyledi.

Alanın elan ferah korunabilmesi amacıyla faaliyet başlatılacağını belirten Çelik, “Kazıların sponsorluğunu eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi marifetiyle üstü mihman ayrımsız çatıyla kapatılarak ziyaretçilerin nekropolisi (bamyatarlası) daha nezih tıpkı ortamda gezmeleri sağlanacak. Bu amaçla proje yarışması açılacak.” dedi.

Çelik, bina uygulamasında amacın, kazı alanının korunmasının yanında canlandırma fayrap etmek olduğunu dile getirdi.

Bölgede dideban aydınlatmalar dahi yapılmasının hedeflendiğini anlatım eden Çelik şöyle konuştu:

“Antik dönemdeki metropolümüzün üzerinden hassaten içinden antik yol dahi geçiyor. Bu yolu kullanan şahıslar şüphesiz aynı mezarlık görüyorlardı, yer üstünden onu canlandırmaya çalışacağız. İkinci etapta, mezarları açtığımızda pekâlâ aynı dekor ile karşılaşıyorduk, o dönem hangi hediyelerle gömüyorlardı, iskeletin durumuna nasıldı; onu harlatmak. Üçüncü aşamada da benzeri kremasyon (geberik yakma geleneği) seremonisinin görsel arkaç dönüştürülmesi.”

Çelik, proje yarışmasıyla ilişkin detayların daha bilahare açıklanacağını sözlerine ekledi.

Share: