BALIKESİR’DE AYLARDIR AKARSU SORUNU YAŞAYAN MAHALLELİ HAL BEKLİYOR

BALIKESİR’in Sındırgı ilçesine vabeste kırsal Gölcük Mahallesi’nde faal vatandaşlar, mayıs ayından itibaren susuzlukla savaş ediyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayıcı mahalle sakinlerinden bazıları öldürme olan hayvanları olduğunu, bazıları ise hayvanlarını harcamak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Balıkesir Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (BASKİ) ekipleri sorunu çözmek üzere çalışmalarını sürdürürken, bölgedeki sorunu ortadan kaldıracak projenin envestisman programına alındığını bildirdi.

Bataklık Mahallesi’nde mayıs ayında vatandaşların akarsu ihtiyacının koca ayrımsız kısmını karşılayan su kuyusunda batma meydana geldi. 490 akarsu abonesinin bulunduğu rustik mahallede o tarihte başlayan su sorunu aylardır bitmeme ediyor. Vatandaşlar, akarsu ihtiyaçlarını mahalleyi gezen tanker ve çeşmelerden gidermeye çalışıyor. Doldurdukları suları ahali arabalarıyla, traktörlerle evlerine haiz vatandaşlar sıcaklık nedeniyle ekincilik ve hayvancılık yapamadıklarını belirtip, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Su olmadığı için saffet ve hijyen konusunda de balaban güçlük çektiğini söyleyen mahalleli, su sorununun benzeri zaman çözülmesini istediklerini söyledi. Öte yandan, BASKİ yoluyla çöken kuyunun yakınında tetebbu çalışması yapıldığı ancak saha altı sularının çekilmesinin birlikte etkisiyle su bulunamadığı belirtilirken, çalışma yapılan eksantrik bire bir kaynak suyunun halk sağlığına makul olmadığının belirleme edildiği tabir edildi.

‘400 TAVUĞUMU SICAKLIK NEDENİYLE SATTIM’

Hayvancılık ayırmak ve natürel tıpkısı ortamda sürmek için 3 sene evvel mahalleye taşındığını dile getiren vatandaşlardan Şivedar Türköz, özellikle yaz aylarında su sorunu yaşadıklarını, bu sene ise suya hiç ulaşamadıklarını söyledi. 400 tavuğunu ateşlilik dolayısıyla satmak zorunda kaldığını belirten Türköz, “Iri sıkıntımız var ve kıygınlık yaşıyoruz. Beklentimiz aynı an önceki suların gelmesi. Ayrımsız an geçmiş rahata birleşmek istiyoruz. Burada hayvancılık işleyen arkadaşlar var. Tümce nakil suyla, bidonlarla hayvan beslemeye çalışıyor. Tavuklarımı feda etmek zorunda kaldım. Ateşlilik paketlemek paramıza bile bariyer oluyor. Evimin yanına tıpkı antrepo yaptırdım. Depoyu suyla beslemek balaban ayrımsız maliyet. Antrparantez 65 gözyaşı üstü mahalle sakinimiz haddinden fazla fazla. Pandemi döneminde mukteza hijyeni sağlayamıyoruz. Hastalığın intişar ihtimali ateşlilik nedeniyle artıyor” ifadelerini kullandı.

SICAKLIK HAYVANLARINI TELEF ETTİ

Mayıs ayından beri suyla ilişik sorun yaşadıklarını belirten mahalle sakinlerinden İtibar Patlar, “Henüz başlangıçta böyle sorunlarımız yoktu. Duruluk vuzuh oluyordu ama hakeza değildi. Şu zaman çakılı susuzluğumuz var. Bizim karye girişinde kuyumuzun benzeri tanesi üzere ‘dinamo bozuk’ dediler. Bilahare içerisinde batma olduğunu söylediler. Ondan sonraları su sıkıntıları başladı. Kuzularım susuz kaldığı amacıyla öldürme oldu. Susuz kaldıkları için önüne akarsu koyduğum devir taşkın akarsu tüketen efsanevi çabucak midesini suyla doldurunca ölüyor. Müdahale etmeye çalışsak birlikte şimdiye büyüklüğünde 7 hayvanım telef oldu” dedi.

‘BUZAĞIM DAHA AKARSU GÖRMEDİ’

Yeni doğan buzağısının henüz makul aklık akarsu görmediğini söyleyen Mustafa Uçan ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Su sorunumuz aylardır bitmeme ediyor. Ben hayvanları sulayamıyorum, mağdur oluyorum. Bizim derdimiz akarsu. Suyu ovadan, değirmenden traktörle getiriyorum. 3 aydan beri anca dalavere etmeye çalışıyoruz. Yapacak tıpkısı şeyimiz yok. Büyükbaş hayvancılık yapıyorum. Tıpkısı hayvan kısaca 150-200 litre akarsu içiyor. Neredeyse hayvanlarımız susuzluktan kırılacak.”

‘PROJE ÇALIŞMALARI HIZLA BITMEME EDİYOR’

3 aydır bölgedeki su sorununu çözmek üzere emek sürdürdüklerini söyleyen BASKİ 1. Havza İşletmeler Kat Başkanı İskender Çavdar bölgenin su sorununu ortadan kaldıracak ayrımsız projenin yatırım programına alındığını ve çalışmaların başladığını dile getirdi. Çavdar, “Mahallemizdeki tetkik kuyusunun maharet yerine çökmesinden kaynaklı aynı ülkü oluştu. Bununla müntesip kurumumuz hızlıca mevcut kuyunun yanına tıpkısı nüsha prekast antrepo ve içerisine pompa koyarak acul aynı şekilde müdahale etmeye başladı. Bayramdan eski bu süreçte prekast depoyu koyduktan sonradan tanker ile gece gündüz hızlı benzeri şekilde akarsu taşıyarak köyümüzün su sorunu gidermeye çalıştık. Daha ahir süreçte da burada elan ilkin açılmış olan İller Bankası’nın 2 skor kuyusu var. Bununla alakalı bile projelendirme çalışmalarına başlandı. Yatırım programına alındı. Icraat devam ediyor, bulunan kuyulardan numuneler alınıyor. Makul sâdır kuyularla müntesip çalışmalarımız devam ediyor” diyerek konuştu.,



Share: