Başakşehir’de riskli çatı oranında yüzdelik 35’lik eksilme meydana geldi

Başakşehir Belediyesi, kentsel yenileme çalışmaları çerçevesinde tamamlanan ve devam eden transformasyon çalışmalarıyla kaymakamlık genelindeki riskli bina oranı yüzdelik 50’den yüzde 15’e düşürüldü. Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “5 yıl içerisinde bu rakamın yüzdelik 8’e düşüreceğiz” dedi.

Başakşehir Belediye Reisi Kartoğlu 17 Ağustos Marmara depreminin 23’üncü yıl dönümünde kentsel inkılap çalışmalarına değindi. Başakşehir Yaşam ve Ekin Parkı içerisinde kâin Deprem Benzetim Merkezin’de açıklamalarda kâin Başbuğ Kartoğlu, 2009 yılında yüzde 50 olan riskli çatı stoğunun, inkılap çalışmaları ve bölük projeleriyle birlikte yüzdelik 15’e düşürdüklerini sene sonuna kadar bu oranın yüzdelik 14’e, 5 sene içerisinde ise yüzdelik 8’e büyüklüğünde düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Kartoğlu, depreme cebin tamam hazırlıklarını yaptıklarını dahi belirtti. Elan bilahare Komutan Kartoğlu, Sarsıntı Benzetim evine girdi. Zelzele çabucak evde mevcut vatandaşların neler yapması gerektiğini gösterdi.

“Başakşehir başardı”

Kentsel tahavvül ve yenileme çalışmalarının süreci titizlikle yürütüldüğünün altını çizen Başakşehir Şehremini Yasin Kartoğlu, “Zelzele, maatteessüf hayatımızın gerçeği. Depreme mücehhez görünmek, birey kaybını sunma örgen indirecek tedbirleri almak bizim görevimiz. Ülkemiz, canlı zelzele faylarının merkezinde yer alıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara, 2003 Bingöl, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir depremlerinde şişman teessürat yaşadık, binlerce vatandaşımızı kaybettik. Peki, Başakşehir namına tığ neler yaptık, başardık mı? Peki, ‘Başakşehir başardı.’ Aldığımız önlemlerle ağır bir posta kat ettik” ifadelerini kullandı.

“Misyon yüzde 8”

Başakşehir’in rastgele mahallesinde kentsel yenilemeye nazik önem verdiklerini tamlayan Başbuğ Kartoğlu, “2009 yılında yüzde 50 olan riskli çatı stokumuzu, transformasyon çalışmaları ve ev projelerimizle gelişigüzel yüzdelik 15’e düşürdük. Yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 14’e, 5 sene içerisinde ise yüzde 8’e büyüklüğünde düşürmeyi hedefliyoruz. Bu orana yankılanmak amacıyla Güvercintepe, Şahintepe ve Berrak Gökalp mahallelerimizde kentsel yenileme çalışmalarımız harıl harıl sürüyor. Cezire bazlı yaptığımız yenilemeler ile komşularımız üzere modern ve konforlu dirim alanları oluşturuyoruz. Köprülerde ve hastanelerde geçer hareket izolatörünü konutlara taşıdık. Türkiye’de benzeri ilke imza attık” dedi.

“Değme yanımız otopark, her yanımız müstacel kavuşum alanı”

Başakşehir’in medar sağlamlığı kadar yeşil kayran noktasında bile ak yazılı olduğunu tabir eden Komutan Kartoğlu, “Başakşehir’de 4,5 milyon metrekare park yeri alanımız bulunuyor. Değme yanımız park, gelişigüzel yanımız evgin içtima alanı. Biz depreme cebin cemi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Başakşehir başardı. Başakşehir, alay malay başardı” şeklinde konuştu. – İSTANBUL

Share: