Başbuğ Seçer: “Yabansı talepler oluşmazsa yeni yerlerin imara açılmasına lazım yok”

Sazak Büyükşehir Belediye Reisi Vahap Seçer, Mersin Ağacı’birlikte yabansı şartlar, talepler, ihtiyaçlar ortaya çıkmazsa kullanılmamış yerlerin imara açılmasına ister olmadığını belirterek, “Yoğunluk ve tekmil yüksekliğini zait bayındırlık planı değişiklik tekliflerini çıktı meclise sunmamalısınız. Bu konuda banko haddinden fazla azimli olmamız lazım” dedi.

Mersin Büyükşehir Şehremaneti Meclisinin 2023 Yılı Mart Kocaoğlan Basit Toplantısının Bir Numara Birleşimi, Büyükşehir Belediye Reisi Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Ruzname dışı konuşmalar bölümünde mutluluk ve Sazak gündemine ait açıklamalarda kâin Seçer, sarsıntı felaketinde hayatını kaybeden eksiksiz vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara de onma dileğinde bulundu.

“Ekiplerimiz hareket bölgesinde görev yapmaya devam ediyor”

Azılı afetin üzerinden benzeri ayı fazla berenarı geçtiğini nâkil Seçer, acıların unutulmayacak kadar koyu olduğunu dile getirerek yaraları sarmayı sürdürdüklerini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi yoluyla yapılan çalışmalar hakkında dahi vukuf veren Seçer, “Bugüne kadar 3 bin 423 arama-kurtarma ve destek personeli, bin 292 çevirici, 376 gelişim makinesi ve ekipman bölgede görev yaptı. Mersin Ağacı itfaiyemiz 484 vatandaşımızın depresyon altından çalışkan kendisine çıkarılmasına bindi verdi. Zaman itibariyle 112 personel, 47 dil, 16 takım deprem bölgesinde görev yapmaya bitmeme ediyor. Yine deprem bölgesine bugüne büyüklüğünde yaklaşık 1 milyon kişilik akarsu, abla, hijyen ve azık gereç desteği sağladık. Şu anda günce 10 bin kişilik çorba, su, aşındırmak desteği vermeyi dahi bölgede sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Destek çalışmaları çerçevesinde Hatay’bile bin 500 birey kapasiteli çadırkent, Adıyaman’bile ise 3 bin 500 yabanlık konteyner site kurulumunun yapıldığını aktaran Seçer, “Hatay’birlikte bin 500 kişilik çerge site kurduk. Adıyaman’de ise süresince kreş, okuma ve spor mağaza alanları ile Kumluk Hastanesinin de olduğu 670 konteynerlik 3 bin 500 kişiye tahaffuz olanağı sağlayacak olan taşımalık kent kurulumu, özge belediyelerimizin ve bazı kurumlarımızın desteği ile bitmeme ediyor. Esasen Adıyaman, Gölbaşı, Tut, Yaylakonak, Pınarbaşı kaza ve beldelerimizde MESKİ ekipleri, vatandaşlarımızın temiz içme suyuna ulaşması üzere icraat yaptı, halen birlikte çalışmalarını sürdürüyor” diye niteleyerek konuştu.

“Teksin çağrılarında yüzde 200 çoğalma var”

‘Alo 185’e mevrut çağrıların dahi yaşanan depremin peşi sıra sabık yılın ayrımsız dönemine nazaran yüzdelik 200 oranında benzeri artım gösterdiği bilgisini paylaşan Seçer, “6 Gücük Ay-6 Mart arasındaki ‘Teksin Alo 185’ Çağrı Merkezine vatandaşlarımızdan mevrut çağrılar, güzeşte yılın bir dönemine bakarak yüzdelik 200 artmış. Geçen yıl 6 Küçük Ay-6 Mart ortada ‘Teksin’e 54 bin arama gelmiş. Bu sene bu kontrol sayısı 160 bine eski. Tabi ki bunlar, bu aramanın nedenleri hareket bölgesinden Sazak’e gelen yurttaşlarımızın barınma olanaklarından faydalanma, besin talebi evet bile başka taleplerle ilişkilendirildiğiniz ant burada hangi kadar ilave göçün ya dahi insanın geldiğini rüyet imkanına sahip olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“Minimal 40 bin ailenin mihman olacağını düşünüyorum”

Sazak’in depremden muhit mecburi tıpkısı barhana aldığını yineleyen Seçer, “Tahminî olarak 70 bin civarında eş Mersin’e geldi. Bunların yüce tıpkısı kısmı hala burada. Bire Bir kısmı apayrı şehirlere gitti. Aynı kısmı yer sarsıntısı tehlikesi geçti, dünya rahatladı, öz bölgelerine döndü. Amma kestirmece yerine bölgemizde minimum 40 bin ailenin temelli namına devam etmek üzere çabalama göstereceğini düşünüyorum. Sazak elhak sarsıntı öncesi yaklaşık yerine 2.3 milyon insanı barındırıyordu. Hareket nedeniyle oluşan nüfus artışıyla bu arada şu anda nüfusun 2.7 milyon seviyelerinde olacağını, mankafa dönüşler olsa dahi bu nüfusun 2.5 milyonun altına düşmeyeceğini öngörüyorum” dedi.

“Yaşanabilecek mesail amacıyla tedbirler almamız geçişsiz”

Mersin Ağacı’in yaşadığı can yoğunluğunu kaldırabilmesi amacıyla tedbirler alınması gerektiğine dikkat çeken Seçer, bu konuda STK, hisse senedi insanları, siyasilerle ziyaret sağladığını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu konuda yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştım. Su sıkıntısı, altyapı, ekol, şifahane sorunu yaşayabiliriz. Seçkin kurum kesinlikle tedbirlerini alıyordur amma belediyelerimizin de tedarik alması gerektiği düşüncesindeyim. Bizim üstelik şayet suyumuz yetmezse hangi yapacağımızı, lacerem ayrımsız hazırlık alacağımızı şimdiden görmemiz geçişsiz. Miftah sayısı arttı, gidiş geliş tıkanıyor, konut bulunmayan, icar fiyatları, mal fiyatları arttı, müstecir kiraya karı bulamıyor, bulsa parasını ödeyemiyor. Bunların tedbirlerini almamız lazım.”

“Mersin’e özel benzeri heykel verilmesini istiyoruz”

Sazak’in enfrastrüktür yatırımlarına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Seçer, “Bizim bir zaman ilk Pamukluk Barajında yıllardır emek yaptığımız eskimemiş akıtma hattını çekmeye ihtiyacımız var. Esas ihtiyaç sudur, ana ihtiyaçlar kanalizasyon, arıtma ve elan bilahare arkası gelecek bir nice ihtiyaç var. Ilkin ev ve bağan gelirli yurttaşların yararlanacağı konutlar. Katiyen göz konusunda tedbirler alınması gerektiğini söylüyorum, düşünüyorum ve biz belediye namına üzerimize düşeni yapacağız. Mersin’e özel tıpkısı statü verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Hasar tayin üzere Kasaba Bakanlığının 181 No’lu hattına tebligat yaptırmalı”

Kentteki hasarlı bina tespitleri üzerine Büyükşehir Belediyesi yetkisinin olmadığını aktaran Seçer, vatandaşların binalarındaki hasarı tespit yol açmak için Çevre Bakanlığının 181 No’lu hattına bildirmeleri gerektiğini belirtti. Hareket sonrası hasarlar ortaya sâdır Kırmızı Lacivert İşhanını boşalttıklarını söyleyen Seçer, hasar tespiti yapılan bütün yapıların derhal boşaltılması gerektiği uyarısında bulundu. Seçer, “Şu anda Al Lacivert İşhanı yersiz. Belde Bakanlığı bize zaman evrak göndermiş, henüz evvel Akdeniz Belediyesine göndermiş. Diyor ki; ‘Bu bina risk taşıyor bunu derhal boşaltın. Varsa orada dükkanınız kiraya verdiğiniz, onlara da ihbarname yapın onlar üstelik çıksın’ O bina çökerse şu andan itibaren benim kanuni bir bağlayıcılığım namevcut amma ego gerekeni yapıyorum, evraklarımı yazıyorum amma insanca kendisine bir sorumluluğum var. Şu anda hasar tespiti yapılan apartmanlar, binalar, hür evler derhal boşaltılmalı. O vatandaşların farklı bölgelere taşınmasının sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Bilcümle kurumlarla birlikte işbirliğine hazırız. Biz bindi olmaya hazırız. ‘Bu bize ilgili değil, bu yük bize ilgili değil’ deyip bire bir yerlere kaçamayız. Hep bunlardan sonra imdi etap atmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir marifetiyle kurulması planlanan Deprem Riziko Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Kat Başkanlığından da saraka eden Seçer, kurulacak daire başkanlığı ile bundan ahir süreçte Mersin’dahi afet riskini resmi namına atfetmek ve muktezi tedbirleri ahzetmek, kenti bu anlamda iyileştirmek, ızdırap bina stokunu ortadan yok etmek, vatandaşı haberdar etmek, ümran planlarını elan düzenli boşaltmak, yapıları denetimi altına kabul etmek ve bunları kurumsal bire bir hüviyete büründürmek amacıyla çalışacaklarının altını çizdi.

İlçe belediyelerine bayındırlık planı değişikliği uyarısı

Mersin Ağacı’birlikte yabansı şartlar, talepler, ihtiyaçlar ortaya çıkmazsa bakir yerlerin imara açılmasına gerek olmadığına işaret eden Seçer, ilçe belediyelere ve yetkililere seslenerek, “Deniz ve hatim yüksekliğini artıran mamure planı ayrım tekliflerini bundan sonra meclise sunmamalısınız. Bu konuda kesinlikle çokça azimli olmamız lazım. Bu yöndeki taleplerimizin önemli veya güçlükle belgelendirme çalışması sonrasında benzeri traksiyon bütünlüğü dahilinde hep bu arada değerlendirdikten sonraları gelmesi, vatandaşımızın fert ve para güvenliği açısından çokça daha akıllıca olacaktır” dedi. – MERSİN

Share: