Başkan Lütfü Uğraş: “İktidarın Kurduğu Cümleler Toplumun Gerçekleriyle Taban Tabana Damarı Bozuk”

Hatay Büyükşehir Uray (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye ekonomisine ilgilendiren “İnsanlar ne yapacağını bilmiyor. İktidarın kurduğu güzel cümlelerle toplumun yaşadığı hayat aya tabana ters” dedi.

HBB Başkanı Cidal, katıldığı benzeri televizyon programında Türkiye ve Hatay gündemine ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Cenk, ilçelerde yaptığı esnaf ve STK ziyaretlerinde herkesin erdemli maliyet ve faturalardan şikayetçi olduğunu kaydederek, “Esnaf cümbüş faturalarının birey yaktığını söylüyor. Suriyeli esnafın gizliden gizliye çalıştığını, muhtel hareket yaptığını ifade ediyor. Güdücü esnafı zamlardan çorlu. Fellah yumruk durumda. Elektriğe yüzde 400 bindirim yapılmış. İnsanlar hangi yapacağını bilmiyor. İktidarın kurduğu iyicene cümlelerle toplumun yaşadığı sahn aya tabana damarı bozuk” diyerek konuştu.

İktidarın açıklamalarının halkta tıpkı karşılığı olmadığını belirten Uğraş, “Petrolün varili 137 dolarken 3 liraya mazot alıyorduk. Varil 97 dolar oldu fakat mazotu 25 liraya alıyoruz. Toplum bu ağıl illet düştüğümüzü irdeliyor. 21 yıldır bizi tıpkısı kudret yönetiyor. Aut güçler değil. Alman ekonomisi dünyanın 4’üncü nazik ekonomisi. Bu talih bizi hastalık kıskansın? Alman hükümeti pandemi döneminde esnafa ve işçisine mahiye 3 bin avro yardımda bulundu. Hükümet bize IBAN numarası verdi. Ihtilaf adına bizim bunları vatandaşlarımıza makul anlatmamız geçişsiz zira eksantrik Türkiye yok” dedi.

Türkiye’deki kazançlı tablonun elem olduğunu belirten Uğraş, konuya ilgilendiren şöyle konuştu:

“EKONOMİK TABLO HADDINDEN FAZLA ZEHIR”

“TÜİK’e göre 3 milyon 541 bin etkisiz var. Fakat bunu çözümleme ettiğinizde 7 milyon 613 bin kişinin atıl olduğu ortaya çıkıyor. Herhangi Bir 4-5 geçten biri ailesinin yanında iş arıyor. Akıbet 3 ayda 6 Mayıs-5 Ağustos tarihleri beyninde vatandaşların bankalara olan borcunda 157 milyar liralık artma var. Türkiye bütçesinin neredeyse 5’te biri. Bankaların takibe aldığı krediler 163 milyar oldu. Vatandaşların konur, pusat, ihtiyaç kredileri ve itimat kartları borcu 5 Ağustos itibariyle 1 milyon 271 bilyon lira oldu. Döviz kuru yılbaşından bu yana yüzde 72 arttı. İcra iflasa 5 milyon 523 bin yıpranmamış dosya mevrut. Geçen seneye göre yüzde 25 kalık. Türkiye’nin akan açığı haziran ayı itibariyle 3 buçuk milyar dolar.

“IHTILAF BU TABLOYU DÜZELTMEYE HAZIR”

Basamak fiyatları tıpkısı yılda yüzde 145,5 arttı. Enflasyonun nerdeyse iki kaskatı. 100 metrekarelik benzeri eş averaj 1 milyon 200 bin lira civarında. İnşaat malzemeleri yüzde 100’e andıran artmış. Yemeden Içmeden ekonomi değil terbiye, ülfet sistemleri çokça elem durumda. Tablonun düzelmesi için kısa, itidalli ve etraflı vadeli projeler lüzumlu. Temas alanda cazibe program yapılmalı. Değim sistemi esas olmalı. Kurumlar arası bildirişim güçlenmeli ve diyalog oluşmalı. Ihtilaf bu tabloyu düzeltmeye amade.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarının bölgedeki hazar için oylumlu olduğuna birlikte değinen Savaş, “İktidarın bu pozisyona gelmesi yüce. Söylenen sözlerden feyiz sulh ortamının oluşması yetişkin. Çünkü İsrail, BAE, Suudi Arabistan, Ermenistan kabilinden ülkelere çokça hezel söyleyip farklı davranılmışlık var. Sayın Genel Başkanımız ve uymazlik liderleri bu sürece üzüp kızılmaz, aksine çok sevinir. Ama illet 12 yıldır görüşmedi diyerek sorarız. 12 sene süresince milyonlarca herif mağdur oldu. Onları misafir fail toplumlar ve ülkeler de tıpkısı mağduriyeti yaşadı” diye niteleyerek Suriye’deki hazar ortamının sağlanmasının gerekliliğini vurguladı.

Suriye’nin yerey bütünlüğünden yana olduğunu tamlayan Savaş, “Suriyeliler kendi ülkesine huzurla dönsün. Suriye’nin merkeziyetçi yapısından ve toprak bütünlüğünden yanayız” dedi. Uğraş, serencam günlerde gündeme mevrut Suriyeli seçmenlerle ilgili üstelik şunları söyledi:

YABANCILARA VATANDAŞLIK VERİLİRKEN BİR SÜZGEÇ OLMALI”

” Yayladağı’nda, Reyhanlı’de muhtarlığa, şehremaneti sedir üyeliğine, belediye başkanlığına namzet olsalar seçilirler. Suriyelilerin doğurganlık hızı bu seviyede devam ederse çocuklarımız öz yurdunda somurtkan kalır. Bu laf politik değil milli tıpkı meseledir. Yurttaşlık düzlük Suriyeliler sonuç zamanlarda Türk ismi ahzetmek üzere başvuruda bulunuyor. Burada mihman gelmek üzere bu yola başvuruyorlar.”

Share: