Başkan Soyer, Kocatepe’den İzmir’e taşınacak Türk bayrağını doğrulama etti

İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer, kentin kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde Kocatepe’den İzmir’e Yengi ve Ihtifal Yürüyüşü yapacak kafileyi Afyon’a uğurladı. İstiklal mücadelesi ruhunu 100 yıl sonraları yeniden yaşatacak yol kafilesine Türk bayrağını konfirmasyon eden Başkan Bronz Soyer, “Atalarımızın zafere uzanan adımlarını izlemekten alım duyuyoruz. 9 Eylül yemeden içmeden İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşudur” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kurtuluşunun 100’üncü sene dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Kocatepe’den başlayıp 9 Ilkgüz’üstelik İzmir’bile sonlanacak Galebe ve Ihtifal Yürüyüşü için göç yola artık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 400 kilometrelik tarihi yürüyüşün katılımcılarını Tarihi Havagazı Fabrikası’ndan Afyon’a uğurladı. Başkan Soyer bugün kafileyle Afyon Dereçine’dahi buluşacak.

Uğurlamada Komutan Tunç Soyer’e Türkiye Savaşçı Gaziler Derneği üyeleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler Martir Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Güre İzmir gönüllü takımı, kafiledeki sporcular ve çokça sayıda İzmirli eşlik etti. Törende Komutan Tunç Soyer, “100 yıl ilk atalarımız bu cennet vatanı bize emanet etmek üzere alışılmamış benzeri utku kazandı. O galibiyet yolculuğu 100 yıl önceki başladı. Kanları, canları pahasına kazandıkları o zaferle yeni ayrımsız mehabet kuruldu, Cumhuriyet kuruldu. Ülkemiz demokrasinin, cümle bağımsızlığın, özgürlüğün ve barışın memleketi oldu. Atalarımızla övünç ediyoruz. Zaman gelecek nesillere esasen bu benzersiz vatanı güç etmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu diri zaferin önce adımlarını alaşağı etmek için bugün İzmir’den yola çıkıyorsunuz. Yolunuz berrak olsun, ayağınıza taş değmesin” dedi.

“100 yılı kutlamak rastgele kula talih olamaz”

9 Ilkgüz’üstelik yeniden İzmir’üstelik buluşacaklarını belirten Başbuğ Soyer, “9 Ilkgüz yemeden içmeden İzmir’in değil, Türkiye’nin kurtuluşudur. Yıpranmamış benzeri devlerin, Cumhuriyet Altını’in temel tarihidir. 100 yılı kutlamak her kula şans olamaz. Bizler bu nedenle çok şanslıyız. Kurtuluşumuzun ve kuruluşumuzun 100’üncü yılını algı ediyoruz. O yüzden haddinden fazla gururluyuz. 9 Eylül’da Gündoğdu Meydanı’nda balaban ayrımsız coşkuyla mülaki olmak için hepinize bol yolculuklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Başbuğ Soyer kamer kilitsiz küreksiz bayrağı kafileye dirilik etti

Başbuğ Soyer 400 kilometrelik tarihi gezi boyunca taşınacak ve sonuç durağı 9 Eylül’üstelik İzmir’bile düzenlenecek halas törenleri olacak Türk bayrağını Türkiye Alpinizm Federasyonu Umumi Heyet Üyesi Siyami Çetin’e teslim etti.

Komutan Soyer Dereçine’üstelik Zafer Yolu’na katılacak

Bugün Afyon’a akıntı edecek Başkan Soyer, ilk kendisine Balaban Taarruz öncesi kebir ordumuza kucak açan Dereçine’ye gidecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocatepe’den başlayıp İzmir’da sonlanacak Yengi ve Yâd Yürüyüşü çerçevesinde etkinlikler Iri Atak öncesi Türk ordusuna kucak açan Dereçine’dahi 24 Ağustos akşamı başlayacak. Küşat İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Yüksek Puğ ve Prof. Dr. Ergün Aybars’ın misafir kendisine katılacağı “Hazar ve Türkiye Söyleşisi” ile yapılacak. Benzeri gece ünlü sanatkâr Haluk Levent üstelik sahne matlup. Konser sonrası komşu Yeşilçiftlik Kasabası’na düzenlenecek 8 kilometrelik umum yürüyüşüne katılacak kafile, geceyi birlikte oba kampında geçirecek.

Yengi Yolu

Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün Şişman Hücum’a ilgilendiren sonuç hazırlıklarını silah arkadaşlarıyla paylaştığı Şuhut Atatürk Evi’ni musahabe edecek kafile, Nazik Taarruz’un tarihi sene dönümü olan 25 Ağustos gecesi ise Çakırözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Zafer Yolu’nda yürüyecek. Aynı çağ geçmiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının zafere yürüdüğü yoldan Kocatepe’ye ulaşacak göç, sabahleyin saatlerinde düzenlenecek ihtifal törenlerinden sonra İzmir’e uğurlanacak. Lisanslı alpinist, sportmen ve fahri gençlerden oluşan esas tutum kafilesi ise bağımsızlık mücadelesinin özgürlük ve istiklal coşkusuyla mayalandığı 400 kilometrelik Utku Yolu’nu bire bir atalarımızın geçtiği karye ve kasabalardan tabanvay, 14 günde İzmir’e varacak.

Kurtuluş günleri kutlanacak

Güzergah üzerindeki Atatürk Evi, müze ve şehitlik ziyaretlerinin arkası sıra Dumlupınar’a yürüyecek takım, Mustafa Kemal Paşa’nın “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri” emriyle ulusun zaferini müjdelediği Zafertepe’dahi düzenlenecek etkinliklere dahi katılacak. Banaz, Çeltek, Ulubey, Kaynak, Kula, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpaşa’nın kurtuluş günü kutlamalarına katıldıktan sonradan İzmir’e makul ilerlemeye bitmeme edecek kafilenin son durağı ise 9 Eylül sabahı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek İzmir’in halas törenleri olacak. Gidiş kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupınar şehitliklerinden bayrağa sardıkları hatıra toprağını da Cumhuriyet Meydanı’nda yükselen Atatürk Anıtı’nın toprağına katacak.

Tarih söyleşileri ve enstrüman dinletileri

Kafileye dalan boyunca işlek ekipleriyle lojistik destek sağlayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, yürüyüşçülerin geçtiği köylerde toplumsal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek kurtuluş ve utku coşkusunu ön halkıyla alay malay yaşayacak. Kamp akşamlarında karye halkının birlikte davetli olacağı devir söyleşileri ve enstrüman dinletileri düzenlenecek, çocuklara hikaye kitapları ve Söylev hediye edilecek. – İZMİR

Share: