Batman’da arıcılara 67 titrem şeker desteği

Batman’dahi saf besiciliği işleyen 396 bal üreticisine 67 titrem toz şeker hastalığı yardımı yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türk Şeker Hastalığı İşbirliğiyle Batman’da kâin münezzeh yetiştiricilerine kristal şeker hastalığı dağıtım töreni düzenlendi. Batman Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan arıcılıkta hayatiyet gösteren 396 üreticiye 67 titrem şeker teyit edildi. Programa Batman Ilbay Yardımcısı İbrahim Gündüz, Batman Ekincilik ve Orman İl Müdürü Mehmet Okumuş ve bal üreticileri katıldı.

Şeker tevzi töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Okumuş “Lüzum pandemi gerekse savaşlardan dünya tarımın önemini tıpkısı defa daha anlaşılmıştır. Tığ dahi nezaret ve vilayet namına tarımın sürdürebilirliğini, üreticilerimizin elan ferah ürün üretmesini tedarik etmek üzere daima sahadayız ve çiftçilerin yanındayız. Zaman düzenlediğimiz şeker dağıtım programını katkısı olan ekincilik odası başkanımıza birlikte teşekkür ediyorum. Alımı tarım odası üzerinden sağladık. Arıcılıkta gelişim beslenmesi ve bahar beslenmesi için şeker kullanımı aynı nevi zorunludur. Özelikle mevsimin akla yatkın olmadığı dönemlerde bizde o yüzden sonbahara andıran getirdik ki şeker hastalığı kullanımı yavru karışmasın. Önümüzdeki günlerde bal hasadımız gerçekleşecektir. Bal hasadından sonra bu geçer not şeker hiçbir şekilde yavru geçmiyor. Bütün rağbet rahatlığıyla balı yiyebiliyor. Batman ve Sason balı ayraç benzeri baldır. İnşallah evire çevire balları alay malay yeriz. Emeği gecen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bal üreticisi Yavaş Doyar ise “Şeker dağıtımı arıcılar üzere çokça önemlidir. Kış aylarında arıları beslenmesi ve bahar ayında beslenmesi nasıl yapılmalıdır. Ahali aracılığıyla kavisli bilgelik var şeker hastalığı balla geçmiyor. Halis şeker alınca balla geçiyor diye niteleyerek bire bir izlenim var böyle tıpkısı şey yok arıcılar ballarını hasat ettikten sonradan illa şeker beslenmesi düzenlemek zorundadır. Bir koloni arının günde şart miktarı tıpkısı buçuk kilogram gram bal olduğuna bakarak bu hep kış süresince balla beslenemediği üzere illa bunu şeker beslenmesi ayırmak lazım buda bağımlı kim bizim için önemlidir. Tarım Orman Bakanlığız ile ekincilik ve orman müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu yardım üzere kendilerine teşekkürname ediyoruz. Batman balımız çok nitelikli ve kıymetli tıpkı baldır. Şuanda mukayyet 460 yakın arıcımız bu işten atlatmak yiyor. Bu Batman amacıyla ongun benzeri potansiyeldir. Yetkililerden, devletimizden bu cins desteklerin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu. – BATMAN



Share: