Bayburt’un son tandır ustası yaptığı tandırları yurdun bir nice iline gönderiyor

– Bayburt’un son tandır ustası yaptığı tandırları yurdun birçok iline gönderiyor

BAYBURT – Bayburt’un akıbet tandır ustası olan Recai Purutoğlu’nun elinde şekillenen tandırlar, ayrımlı illere değerlendirmek üzere amade kuzuluk getiriliyor. Bayburt’tan yola çıkarılan tandırlar, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Van, Trabzon, Erzincan, Erzurum ilkin atılmak için Türkiye’nin bir nice iline tilmiz bakarak hazırlanarak ulaştırılıyor.

Tahminî 900 yıllık atölyede tandırlarını işleyen ve buradan üstelik tandırların sevkiyatını gerçekleştiren Purutoğlu, Bayburt tandırlarını, Bayburt kültürünü farklı illere ulaştırabilmenin gururu içerisinde olduğunu söyledi.

Çamura elleriyle gestalt veren ve meslekte 44 yılı geride bırakan mahirane Purutoğlu, atölyesinin önünden tandırları aracına yükleyip, düşmemesi amacıyla bir ip sayesinde bitli pinti bağladıktan sonradan tandırların üzerine alıcının adını, soyadını, telefon numarasını yazıp Bayburt Otobüs Terminaline götürüyor. Bayburt’a ilgili geçici otobüslerinin bagaj bölümüne tandırlarını yükleyen Purutoğlu, ayrımlı illere tandırların gönderimini bu şekilde yapıyor.

Bugün Ankara’ya 1 skor, ferda ise İstanbul’a 2 çıngı tandır göndereceğini belirten Purutoğlu, “Bayburt’tan Ankara’ya tandırımızı gönderiyoruz, yarın birlikte inşallah İstanbul’a tandırlarımızı göndereceğiz. Sevkiyatı da böyle yapıyoruz, kargolara veremiyoruz. Iyi olsunlar Bayburt’taki otobüs firmaları bize ellerinden geldiği kadar yardımcı oluyorlar, bize sınırsız hizmet sunuyorlar. Bayburt’taki otobüs firmalarına tarihe, sanata, bu tarihi dokunun farklı yerlere ulaşmasına göstermiş oldukları ilgiden ve hassasiyetten dolayı bile teşekkür ediyorum” diye niteleyerek konuştu. Tandır sevkiyatını gerçekleştiren otobüs şoförü ise “Tasdik aldığımız tandırı güdücü arkadaşımla alay malay sağ selamet kırmadan Ankara’ya ulaştıracağız. Bayburt’un tandırını ayrıksı illere ulaştırmaktan alım duyuyoruz, bizim üzere çekicilik verici bire bir hisse senedi” ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta 44 yıldır tandır ustalığı yapan Recai Purutoğlu, 2020 yılında Türkiye’bile “yılın ahisi” seçilmişti.

Share: