Bayburt’un son tandır ustası yaptığı tandırları yurdun birçok iline gönderiyor

Bayburt’un sonuç tandır ustası olan Recai Purutoğlu’nun elinde şekillenen tandırlar, ayrımlı illere uzanmak üzere amade arkaç getiriliyor. Bayburt’tan yola çıkarılan tandırlar, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Van, Trabzon, Erzincan, Erzurum ilkin atılmak için Türkiye’nin birçok iline okul çocuğu bakarak hazırlanarak ulaştırılıyor.

Yaklaşık 900 yıllık atölyede tandırlarını işleyen ve buradan da tandırların sevkiyatını gerçekleştiren Purutoğlu, Bayburt tandırlarını, Bayburt kültürünü farklı illere ulaştırabilmenin gururu içerisinde olduğunu söyledi.

Çamura elleriyle kalıp veren ve meslekte 44 yılı geride bırakan mahirane Purutoğlu, atölyesinin önünden tandırları aracına yükleyip, düşmemesi için tıpkısı ip yardımıyla cimri bitli bağladıktan bilahare tandırların üzerine alıcının adını, soyadını, telefon numarasını yazıp Bayburt Otobüs Terminaline götürüyor. Bayburt’a ilgili bulaşan otobüslerinin bagaj bölümüne tandırlarını yükleyen Purutoğlu, ayrımlı illere tandırların gönderimini bu şekilde yapıyor.

Bugün Ankara’ya 1 adet, yarın ise İstanbul’a 2 kesim tandır göndereceğini belirten Purutoğlu, “Bayburt’tan Ankara’ya tandırımızı gönderiyoruz, erte de inşallah İstanbul’a tandırlarımızı göndereceğiz. Sevkiyatı de hakeza yapıyoruz, kargolara veremiyoruz. Sağ olsunlar Bayburt’taki otobüs firmaları bize ellerinden geldiği kadar yardımcı oluyorlar, bize doyumsuz bakım sunuyorlar. Bayburt’taki otobüs firmalarına tarihe, sanata, bu tarihi dokunun değişik yerlere ulaşmasına göstermiş oldukları ilgiden ve hassasiyetten çevre da teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu. Tandır sevkiyatını gerçekleştiren otobüs şoförü ise “Doğrulama aldığımız tandırı çoban arkadaşımla birlikte sağ salim kırmadan Ankara’ya ulaştıracağız. Bayburt’un tandırını apayrı illere ulaştırmaktan alım duyuyoruz, bizim için çalım verici bir iş” ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta 44 yıldır tandır ustalığı eden Recai Purutoğlu, 2020 yılında Türkiye’üstelik “yılın ahisi” seçilmişti. – BAYBURT

Share: