Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışması dünyaya kat sayı oldu

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışması dünyaya denk oldu

EBİS ile yapılarda yüzde 99,45’lik muvaffakiyet yakalandı

ANKARA – Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla geliştirilen çipli Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), acun de bir nice ülke tarafından örnek makbuz. Yapıların afetler karşısında fert ve para güvenliğini koruyacak şekilde üretilmesinde öncelikle beton kalitesinin izlenmesi üzere geliştirilen EBİS, birçok alanda birlikte ödüle layık görüldü.

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), acun genelinde bu özelliklere sahip bir takip sisteminin bulunmaması ve sistemin başarısı nedeniyle birçok ülke vasıtasıyla benzer makbuz. Yapıların afat karşısında birey ve mal güvenliğini koruyacak şekilde üretilmesinde öncelikle beton kalitesinin izlenmesi üzere geliştirilen EBİS, bir nice alanda bile ödüle layık görüldü. Nezaret eliyle 2018 yılında hayata geçirilen EBİS ile çatı projesinde tamlanan beton sınıfına ve standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve beton dökümü esnasında görevlilerin, görevlerini hesabına getirip getirmediklerinin da kontrolü yapılıyor. Bu sistemle yapılarda geçer betonların Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi sayesinde etiket kazanması sağlanıyor. Antrparantez büyüklük genelinde manipülasyonu engelleyecek şekilde tasarlanmış beton test cihazları ile laboratuvar deneyleri gerçekleştiriliyor.

RFID çipler, darbelere karşı erdemli dayanabilen yonga modeli seçildi

Betonun yapısına göre kullanılacak değişik kalem, misil ve özelliklerdeki RFID çiplerin belirlendiği kaydedilen Bakanlık açıklamasında; bu çiplerin Afyon, Düzce ve Karaman illerinde sınav edildiği ve darbelere alın faziletli direnç sergileyen çip modelinin seçildiği aktarıldı. EBİS Projesinin Ar-Ge sürecinin tamamlanması ile Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Defans Uran Başkanlığı ortada 4 Gücük Ay 2018 tarihinde tıpkısı İş Birliği Protokolü imzalandığı belirtildi.

AselsanNet eliyle yüzdelik 100 yerli ve milli cihazlar üretildi

Açıklamada, projenin AselsanNet eliyle yüzdelik 100 yerli ve milli; RFID Okuyucular, IP Kameralar, Mini PC, GSM Çevirge, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Akıllı Kilit kabilinden özellikleri kâin prototip tıpkısı beton kırım cihazı üretilerek Eskişehir ilinde pilot çalışmaların yapıldığı kaydedildi.

Prototip maşa başarısının sağlanması ile 650 nüsha beton sınav cihazının üretildiği ifade edilen açıklamada, Nezaret yoluyla müsaade belgeli laboratuvarlarda ücretsiz olarak kurulumları ve kalibrasyonlarının gerçekleştirildiği vurgulandı.

Kullanıcıların sisteme müstacelen erişebilmesi amacıyla muhtelif yazılımların hazırlandığı bildirilen açıklamada, yazılımlardan edinilecek verilerin muhafazası amacıyla bir fen merkezinin kurulduğu ve katıksız aynı od anında bu verilerin kurtarılabilmesi için üstelik coşkunluk kurtarma merkezi adına fonksiyon göreceğinin şeş çizildi.

Bakanlığın Taşra Teşkilatında fariza eden personel ve görevlilerine müteveccih mevki genelinde mütenevvi eğitimler düzenlendiği anlatım edilen açıklamada, kullanıcıların sorunlarına bile ivedilikle çözüm sağlanabilmesi için 7/24 hizmet veren aynı davet merkezinin dahi kurulduğu aktarıldı.

EBİS’in uygulanmaya başlamasının peşi sıra yüzde 99,45’lik erdemli aynı sükse yakalandı

Açıklamada, sistemin uygulanmaya başlamasının ardından yüzde 99,45’lik faziletkâr bir sükse yakalandığı, bu sistemin yekpare yapılarda yaygınlaştırılması için birlikte icraat yapıldığının altı çizildi. Ayrıca, Türkiye’bile bu zamana kadar üretimi sıfır RFID etiketlerin üretimine 7 Nisan 2020’birlikte başlanarak, bir nice sektörde kullanma yeri bulan bu teknolojinin yerlileştirildiği ve millileştirildiği rapor edildi.

EBİS ile betonlara ait tamam aşamalar denetleniyor

EBİS yardımıyla yapılarda makbul kamu verilere ulaşıldığı tamlanan açıklamada şu bilgilere meydan verildi:

“EBİS ile ne inşaatta hangi derslik betonun kullanıldığı, bu betonun ne beton mikserinden, ne dolaşma ve saatte alındığı, deneyler amacıyla birçok sayı dekoratif hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda ki eliyle gerçekleştirildiği, beton dökümüne yapı denetim görevlilerinin katılım yazar etmediği, numunelerin ilgili standardında belirlenen sürelerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda uygun koşullarda bekletilip bekletilmediği denetlenebilmektedir.”

EBİS ile birçok alanda ödüle müstahak görüldü

10 Ağustos 2022 tarihine kadar 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 skor taze beton numunesi alındı ve incelemeye bağımlı tutuldu. EBİS, 2019 yılında Avrasya İnşaat Mimari Mühendislik ve Tasarım Proje Festivalinde İnovasyon Ödülü, 2019 yılı Türkiye Ayraç ve Kariyer etkinlikleri haftası kapsamında yılın E-Dönüşüm Projesi, 2020 yılında Türkiye Enformatik Derneğince düzenlenen 2020 Enformatik Ödülleri arasından Kurumsal Süreçlerde Kâr ödüllerine layık görüldü. Çipli Elektronik Beton İzleme Sistemi’ni dünyadaki birçok devlet bile uygulamak amacıyla Bakanlıkla görüşmeler gerçekleştirmeye başladı. Bu kapsamda Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Yıldız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Bakanlığa EBİS’i uygulamaya müteveccih talepler geldiği belirtildi.



Share: