Benzinli araçlarda coşkunluk ihtimali henüz aşkın

Makina Mühendisleri Kayseri Idarehane Başkanı Süleyman Varol, anahtar yangınları karşı verdiği bilgilerde bakımların ahenktar şekilde yapılması gerektiğini söyleyerek, “Anahtar yangınlarının çoğu, yakıt hortumundaki kaçağın motorun konusunda akmasıyla meydana geliyor” dedi.

Türkiye’deki yangınların kestirmece yüzdelik 8 ile 10’unun vesile yangını olduğunu belirten Makina Mühendisleri Kayseri Ofis Başkanı Süleyman Varol, “Son zamanlarda çokça fazla açar yangını meydana gelmeye başladı. Özellikle bire bir sayısal hesap yaptığımızda Türkiye’deki yangınların kestirmece yüzde 8-10’u vasıta yangınları şeklinde meydana gelmekte. Bu açacak yangınlarının bile değişik şekillerde motor aksamı, yakıt aksamı evet da kullanıcı kaynaklı kendisine değişik şekillerde yangınlar olarak ayırabiliriz. Vatandaşlarımızın bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Araçlarını kullanırken ve bakımlarını yaptırırken özen etmesi gereken bazen hususlar var. Alelhusus mahrukat hortumlarını, mahrukat ısı yayımı cihazlarını sıkça taharri ettirmeleri gerekiyor. Zira yangınların çoğu buradaki mahrukat kaçağından bu kaçağı motosiklet konusunda akıtması ya bile faaliyet aksamından çıkma benzeri hatayla meydana geliyor. Bunun için birlikte vatandaşlarımızın araçlarının süreli kontrollerini, bakımlarını sıkça yaptırması gerekiyor” dedi.

Varol, LPG’li araçlar üzerine bilinenlerin tıpkı kısmının kusurlu olduğunu ve bakımları uyumlu yapılırsa güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söyleyerek, “Burada yanlış bilinen vaziyetler var LPG’li araçlarda çıktı cuşiş çıktığı ve LPG’li olmayan araçların elan güvenli olması kadar ama LPG’li araçların bakımlarını inanılır ve ahenkli tıpkı şekilde yaptırdığımızda ayrıksı benzinli ve dizel araçlardan henüz emin arkaç gelebiliyor. Bunun için birlikte LPG’li araçlarımızın yaz ve şita bakımlarını ahenkli namına yaptırmamız gerekiyor. Esasen benzinli araçlarda özellikle benzin hortumlarını ve ruh aksamlarını sık sık kontrol ettirmemiz gerekiyor. LPG üzerine sızdırmazlığa girdiğimizde birlikte bizler Makina Mühendisleri Odası yerine senelerce LPG’li araçların sızdırmazlık kontrollerini yaptık. Ülkemizin LPG’li araçlarla geçmiş tanıştığı yıllarda meydana gelen balaban kazalar sonrasında LPG’li araçların sızdırmazlık kontrolü Makina Mühendisleri Odası’na verilmişti. Bu sektörü Makina Mühendisleri Odası haddinden fazla ahenktar aynı ağıl getirdi. Uyumlu, disiplinli ve birinci sınıf kontroller böylecene LPG’li vesait ağır ezgi çalışmaya başlamıştı. 2017 yılından sonra yapılan tıpkısı değişiklikle sızdırmazlık yetkisi Makina Mühendisleri Odası’ndan alınıp bambaşka hava ve kuruluşlara verildi. Bizim kestirmece 80-100 noktadan kontrol ettiğimiz sızdırmazlık kontrolü, bugün verilen kuruluşlarda çokça daha bir iki 10-15 noktadan arama edilir hale geldi. Baktığımızda de bu kontrollerden kaynaklı eksikliklerden belde üstelik LPG’li araçlarda patlama evet da yangınlar meydana geliyor. İnşallah haddinden fazla nazik engebe ve duygusal kayıpları olmadan bu sızdırmazlık yönetmeliğinin tekrardan düzenlenmesi, Makina Mühendisleri Odası olmasa da Makina Mühendisleri Odası kadar bu konuda kurnaz, görmüş geçirmiş çekicilik ve kuruluşlar marifetiyle yaptırılması gerekiyor. Gene araçların uygunluk raporları birlikte özellikle öğrenci ve personel servislerinin kontrolü dahi Kayseri’de esasen Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi tarafından yapılıyordu. Bu üstelik bugün farklı kuruluşlardan yapılıyor ve son dönemlerde Kayserimizde yaşanan servis araçlarındaki kazalarda iri can kayıpları meydana geliyor. Bu kontrollerin da hele üzerine düşülmesi gerekiyor diyerek düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. – KAYSERİ



Share: