Beykoz’da evini kentsel dönüşüme veren vatandaş: ‘Bir zaman önce evlerimize birleşmek istiyoruz, evlerini boşaltmayanlar cihetiyle mağduruz’

Beykoz’üstelik evini kentsel dönüşüme veren vatandaş: ‘Ayrımsız an geçmiş evlerimize kaynaşmak istiyoruz, evlerini boşaltmayanlar sebebiyle mağduruz’

İSTANBUL – Beykoz’da Tokatköy Mahallesinde, “Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi” yaklaşık 3 sene geçmiş Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi marifetiyle başlatıldı. Başlatılan kentsel dönüşüm projesinde sona yaklaşılırken kâh vatandaşlar evlerini tahliye etmedi. Evlerini boşaltma etmeyen vatandaşlar ise kentsel inkılap amacıyla bekleyen familya sahiplerini mağdur etti. Yaklaşık 3 yıldır kirada oturan ve kentsel dönüşümü muntazır karı sahipleri ise evlerinden ayrılmayan ve gösteri yapanların kendilerini zora soktuğunu ve mağdur ettiklerini belirtti.

Beykoz Tokatköy Mahallesinde Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Beykoz Belediyesi vasıtasıyla 2019 yılı öncesinde başlatılan kentsel transformasyon projesinde sona yaklaşıldı. 82 bin 792 metrekare düzlük üstünde başlayan projede çoğu konut kentsel dönüşüme girerken biraz yaşama konutlarını kentsel dönüşüme vermedi. Yaklaşık 3 yıldır ise, evlerini kentsel dönüşüme veren ve eskimemiş göz bekleyen vatandaşlar bu sebepten periferi kıygın olduğunu kanıt etti. Evlerini kentsel dönüşüme veren ocak sahipleri, komşularının bir inat için ve zehir oruçlu kişilerin kışkırtmalarıyla evlerini kentsel dönüşüme vermeyerek kendilerini mağdur ettiğini söyledi. 17 Ağustos haset yapılan kura çekimiyle muvafakat verenlerin proje böylece sahip olacakları daireler dahi muhtemelen oldu. Hak sahipleri projenin serian bitirilmesini ve depreme cebin emniyetli evlerine kavuşmayı bekliyor.

“Kısaca yüzde 5’lik benzeri kısım evlerini boşaltmadı ve bu işe karşı çıkıyor. Biz mağdur olduk”

Evini kentsel dönüşüme veren vatandaş Niyazi Aslan, “Şu anda Tokatköy’de kentsel dönüşümün alanının olduğu doğruluk sahibi vatandaşlardan biriyim. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın ve Beykoz Belediyemizin yapmış olduğu kentsel dönüşümü destekleyen ve imza atan doğruluk sahipleri namına yüzdelik 95’e yakın imza attık. Bu süreçte evlerimizi boşalttık ve birçoğumuzun evleri yıkıldı. Kestirmece namına yüzdelik 5’lik bir kısım evlerini boşaltmadı ve bu işe alın çıkıyor. Serbest burada onlar kıygın olduğunu tez ediyor fakat kıygın olan biziz. Apayrı sokaklara, ilçelere taşınarak oralara kira ödemeye başladık. Bakanlığımız bize icar katkısı tabii yapıyor ancak bu bağımlı ki şu anki Türkiye şartlarındaki icar oranları ile bağdaşmıyor. Tığ cebimizden kiraya katkı yapıyoruz. Aynı zaman önce dönüşümün yapılmasını ve evlerimize ittihat etmek istiyorum” dedi.

“Bizler burada mağduruz”

Göz sahibi Tuncay Erbaş, “Bizler burada mağduruz. Kışın ortasında belediyemizin bize sunmuş olduğu imkan doğrultusunda evlerimizi ayrılma ederek kiraya gittik. Arkadaşlarımızın yaptığı eylemler ipsiz sapsız. Bir an geçmiş bu işin başlamasını ve bitmesini istiyoruz. Tığ kirada duruyoruz, 7 aydır kirada bekliyoruz. Evlerin 3’üstelik ikisi yıkılmış yani bunların hangi meram taşıdığını bilemiyoruz. Bu işlerin abartıldığını ve bu eylemlere bindi geldiğini görüyoruz. Komşularımızın bize yardımcı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Dönüşümün tıpkısı dakika evvel yapılmasını gönül ediyoruz”

Evini kentsel dönüşüme veren Menderes Bingöl, “Burada transformasyon yapılıyor, biz birlikte yıllardır bulunduğumuz alanın riskini göz uğrunda bulundurarak, bu dönüşümün benzeri dakika evvel yapılmasını istiyoruz. Burada söz konusu olan iddiaların hiç birisinin ciddiyeti yoktur. Temas husus ağız ağıza kanuni namına yapılmaktadır. Seçme şey oturanların lehine olmaktadır. Bize alın öne sürülen şartların hacısı hocası celal güvencesi altındadır. Tığ zelzele kuşağında ayrımsız ülkeyiz ama binalarımız buna alın koyacak kuvvete alın değildir. Biz kendimizin ve geleceğimiz amacıyla bu dönüşümün bir zaman önceki yapılmasını rağbet ediyoruz” dedi

Beykoz Belediyesi konu ile ilgili izah yaptı

Beykoz Belediyesi bahis hakkında yaptığı açıklamada: “Tokatköy kentsel transformasyon projemiz değişik odaklar marifetiyle kışkırtılmaktadır. Hemşehrilerimizin güvenli evlerde dirilik talebi bu odaklarca hiçe sayılmaktadır. Projemiz, vatandaşlarımızın zarara uğraması pahasına engellenmeye çalışılmaktadır. Içtimai medya ve değişik basın organlarında dalavere iddialar ortaya atılmaktadır.

İşte o müzahrefat ve gerçekler:

Hile 1: İnsanlar evlerinden çıkmak istemiyor.

Doğru 1: Proje bölgesindeki evlerin neredeyse tamamına yakını hak sahipleri marifetiyle fahri kendisine boşaltılmıştır. Aylar ilk taşınan bu hemşehrilerimiz kullanılmamış evlerinin yapılmasını beklemektedir.

Hile 2: İnsanların evleri sinsice yıkılıyor.

Doğru 2: Tahliye ile ilgili kül tebligatlar yapılmıştır. Tek doğruluk sahibi hemşehrimiz sürprizle karşılaşmamıştır.

Dalavere 3: Proje cebren dayatılıyor.

Doğru 3: Proje adalet sahibi hemşehrilerimizin rızasıyla onaylanmıştır. Projenin herhangi bir süreci hak sahipleri ile müşavere süresince yürütülmüştür.

Hile 4: İnsanların arazileri gasp ediliyor.

Doğru 4: Proje bölgesindeki toprak hazineye aittir. Proje bitiminde türe sahipleri evleriyle alay malay tapularına da kavuşacaktır.

Yalan 5: Proje hukuka hilaf.

Doğru 5: Projede hukuka hilaf tek aplikasyon yoktur. Uygulamaya geçilen bölgelerin hiçbirinde icra tevkif yahut bire bir kararlar bulunmamaktadır.

Dolma 6: Proje ile izzet kar edecek.

Doğru 6: Projenin balaban kısmı mehabet destekli namına hayata geçirilecektir. Doğruluk sahibi vatandaşlarımızın yapacağı tikel et kafalı ödemeler proje maliyetinin yaklaşık %20’sini karşılayacaktır” ifadelerine düzlük verdi.



Share: