Bilecik Mülakatı 102 Sene Sonra Yeniden Canlandırıldı

GÖKAY ŞİMŞEK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin ve Bilecik Mülakatı’nın 102. sene dönümü nedeniyle görüşmenin yapıldığı Bilecik Garı’nda tören düzenlendi. Törende, Bilecik Mülakatı 102 sene sonraları yeniden canlandırıldı.

Bilecik Garı’nda törene, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Bilecik Yetişek Bitirmiş Komutanı Liva Misyon Ertekin, Cumhuriyet Altını Başsavcısı Burak Marifet, Şehremini Vekili Melek Cıda Subaşı, İl Umumi Meclis Başkanı Osman Yılmaz, bürokratlar, siyasal parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende, Sivas Fehamet Tiyatrosu aracılığıyla Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatı’nı anlatan eylem yürekten izlendi. Bilecik İl Hars ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik Mülakatı’nın Milli Mücadele döneminin kocaman intizar noktalarından biri olduğunu vurguladı. Bircan, şunları söyledi:

“Bundan 102 yıl ilk Cumhuriyet Altını’imizin temellerinin atıldığı, tarihin oylumlu sayfalarına adını altın harflerle yazdıran aynı günü, kamu da gerçekleştiği zamanda baştan, bulunduğumuz Bilecik Şimendifer İstasyonu’nda bire bir kalp ve inançla yaşıyor ve yaşatıyoruz. Milli Savaş’nin geçmiş yıllarında, TBMM hükümeti ile İstanbul hükümetinin ulu orta çalışmaya girdiği aylarda, Ankara’da Mustafa Kemal Vakarlı’nın çevresinde kümeleşen, onunla düzen edilen milli hükümetin güçlendiğini, TBMM ordularının şarki cephesindeki başarılarını gören melik Vahdettin, 1920 yılı ilk teşrin ayı ortalarında Veziriazam Eloğlu Ferit Rabıtalı’yı atamıştı. 21 Ilk Teşrin 1920 üstelik kurulan Tevfik Rabıtalı hükümeti, Mustafa Kemal ile aynı ahit yolu arıyordu. Ahbaplık Etmek için Ankara’dan tıpkısı kavuşma yeri ve tarihi istediler. Tarihler, 5 Mesafe 1920’yi gösteriyordu. 3 kıtaya 6 yüzyıl süresince doğruluk, türe ve müsamaha dağıtan yetişkin Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyet’in üstelik temellerin atılmasında kilit alengir oynayacaktı. Milli Uğraş döneminin oylumlu intizar noktalarından biri olan ve tarihe ‘Bilecik Mülakatı’ olarak sabık 5 Mabeyin 1920 tarihinde Mustafa Eksiksizlik Atatürk, İstanbul hükümetinin temsilcileriyle Bilecik istasyon binasında ayrımsız araya gelecekti. Sevr’in akseptans edilemeyeceğini ve halas mücadelesinin balaban mihenk taşı adına tanıdık ve Bilecik Mülakatı yerine geçen bu heybetli dolaşma sonrasında İstanbul hükümetini temsilen gelen heyet ile birlikte Atatürk, tıpkı trenle Ankara’ya döndü. Bilecik Mülakatı’ndan olumlu ve somut aynı sonuç alınamamış, ancak İstanbul hükümetinin benzeri eş noktada buluşabilmek maksadıyla yetkililerini Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmeye göndermesi, Ankara hükümetini resmi kendisine tanıdığını göstermektedir. Herhangi Bir devir devletine ve milletine kapalı olan Bilecik halkı, Mustafa Kemal’in istiklal fikrine ve milletimizin kurtuluşu amacıyla başlatılan milli mücadeleye nazik bindi vermiştir.”

FON DÖKÜMÜ:

*SAYGI DURUŞU ve İstiklal Marşı

* Sivas Cesamet Tiyatrosu tarafından Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatını anlatan temsil gösterisi

* El Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halkiyat Ekibi vasıtasıyla halkiyat gösterisi

* Bilecik İl Firez ve Turizm Müdürü Serkan Bircan’ın konuşması

Share: