Bilecik’in genişlik epey ilçesi İnhisar, 5’i bala 6 nefis depremzede aileye sahip artık

Bilecik’in sunu tezyifkâr ilçesi İnhisar, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Kahramanmaraş’tan Bilecik’in İnhisar ilçesine gelen anne ve 5 çocuk, Milli Emlak Müdürlüğüne ilgilendiren lojmana yerleştirildi.

12 sene önce iç harp nedeni ile Suriye’den Türkiye’ye mevrut ve Kahramanmaraş’a yerleşen temel Meryem Abbud Hasan ile yaşları 3 ila 16 yaş arasındaki 5 yavru, 6 Şubat’ta Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depreme Kahramanmaraş’ın hat Sakarya Mahallesi’ndeki evlerinde yakalandı.

İnhisar Belediyesi ile Safa Vakfı ve Verenel Derneği Söğüt Şubesince ilçeye getirilen Hasan ailesi, Milli Taşınmazlar Müdürlüğüne ilgili lojmana yerleşti. Ailenin ihtiyaçları Kaymakamlık, Belediye ve Dernek ile hayırhah iş adamı ile vatandaşlar tarafından karşılanıyor. Küşade liseye, ortaokul ve beş ile anaokuluna yazdırılan Suriyeli familya, İnhisar ilçesine yerleşmeyi planlıyor.

Şehremaneti Başkanı Mehmet Cebel, AA muhabirine, uray başkanlarıyla alay malay Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’ya gittiklerini, iri yıkımla karşılaştıklarını anımsattı.

Safa Vakfı ve Verenel Derneği Söğüt Şubesi Başkanı Osman İşleten’in üstelik topluluk olarak fariza yaptıkları tam Hasan ailesi ile karşılaştıklarını anlatan Acı, şöyle konuştu:

“Cemiyet başkanımız bize bildirmesi üzerine barınmaları üstüne çalışma başlattık. Milli Taşınmazlar’a ait abes olan lojmanı istedik. Şehremaneti adına, habbe bakımını tamamladık. Eşyaların temini konusunda iyilikçi gelişim adamımızın birlikte vatandaşlarımızın yardımlarıyla oturulabilecek ayrımsız arkaç getirdik. Bir ailenin rahat bir şekilde yaşayabileceği ortamı ailemize hazırladık. Dernek başkanımız tarafından karı buraya getirildi. Birbirinden domuzuna çocuklarımız ve annesi, yerleştirildi. Çocuklarımız, anneleriyle gelişigüzel misafirimiz olacak. daha çok ailemiz bizim ayrımsız parçamız olacak ve ailemize cemaat çıkacağız. Alay Malay yaşamaya bitmeme edeceğiz. Cenabıhak, bu kabil felaketleri aynı daha yaşatmaz inşallah.”

“Yoksul gülerse, garip gülerse” dizge güler anlayışıyla ailemizi buraya yerleştirdik”

Safa Vakfı ve Verenel Derneği Söğüt Şubesi Başkanı Osman İşleten ise dernek kendisine zelzele sonrası bölgeye gittiklerini, kemirmek dağıtımı yaptıklarını aktardı.

Topluluk üyeleri ile vartiye değişimi sırasında ailenin balaban oğlu Büyük Hasan karşılaştığını dile getiren İşleten, şunları kaydetti:

“Cuma Namazı vaktiydi, oğlumuzu yıkıntıların birlikte eşyalarıyla bekliyordu, dikkatimi çekti. Namına, ‘nereye gidiyorsun’ diye niteleyerek sordum. ‘Evimiz yıkıldı, biraz eşyamız vardı onları toparladım ve geçenlerde bir karye var, annem ve kardeşlerim orada, oraya gideceğim’ dedi. Kardeşini ve kendisini alarak, köye götürdüm. Babalarının olmadığını, annesi ve 4 kardeşiyle olduklarını öğrendim. Bire Bir çocuğumuzun lösemi hastası ve iki çocuğunda ortopedik rahatsızlığı olduğunu öğrenince, kendilerine ‘Bilecik’e götürsem dirimlik misiniz’ dedim ve akseptans ettiler. Belediyemiz, şu anki lojmanı hazırladı. İş adamımız ve halkımızın de desteği ile ailemize adi benzeri yuva yaptık. Burada mutlu olduklarını gözlerinden görüyoruz. ‘Fukara gülerse, garip gülerse’ cümle güler anlayışıyla ailemizi buraya yerleştirdik. ve benimsedik, İnhisar’ın evlatları oldular. Evimizin en büyüğü Ali Hasan orada liseyi okuyormuş, Kendisini yıldızlı liseye yazdırdık. Antrparantez öz lokantam ve orada kendisini istihdam edeceğiz. Hem eğitiminden dümbelek kalmayacak hem lüp reisi olarak, ailesine bakacak. Ama yalnız bununla kalmayıp, kaymakamlığımız, belediyemiz ve bizler, ailemizin bilcümle ihtiyaçlarının karşılanması üstüne desteklerimiz bitmeme edecek.”

“Onlar bize baktı, Cenabıhak’ta onlara baksın”

Lüp sunma büyüğü olan 16 yaşındaki Ulu Hasan da hem okuduğunu hem geceleri çalıştığı, tün işten geldiğinde düşmek üzereyken deprem olmaya başladığını anlatarak, annesini kaldırdığını söyledi.

Annem, kardeşlerini alarak hariç çıkmasını istediğini ancak kendisinin da bütün gelişigüzel inmek için akseptans etmediğini tabir ederek, “Annem ve kardeşlerimle alay malay dışarıya çıktık. Dışarı soğuktu ve elektrikler kesilmişti. Eve gine giremiyorduk, çok korkmuştuk. Üzerimizde montgomer ve ayağımızda pabuç yoktu. Annem, tıpkısı müddet sonradan eve girdi ve eşyalarımızı getirdi. Osman abim bizi buraya getirdi, Allah razı olsun onlardan. Haddinden Fazla yardımcı oldular. Onlar bizlere baktılar, Cumhurbaşkanımızla alay malay Allah’ta onlara baksın. Bizi yuva yapmışlar, burada annem ve kardeşlerimle çok iyiyiz. Cumhurbaşkanımızdan, Mehmet ve Osman abimizden Allah razı olsun. Devletimiz çok gani aynı oran.” diyerek konuştu.

Hasan, kendisinin alarga liseyi okuyacağını, 13 yaşındaki Ahmet’i ortaokula, 9 yaşındaki Muhammet’i ilkokula ve 6 yaşındaki İsmail Hasan’ın bile anaokulunda eğitimlerine bitmeme edeceğini bildirdi.

Share: