Bilecik’in Medetli kavununda hasat çoğalan geçiyor

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde kavun hasadına başlayan üreticiler eli nimetli bire bir sezon geçiriyor.

Bilecik’te kavun üretimi ağırlıklı kendisine Osmaneli’nde yapılıyor. Sakarya Havzası’nda kayran düz ilçenin Medetli köyünde yetiştirilen kavunlar İstanbul ilkin başlamak için mekân illere satılıyor.

Köye mevrut tüccarlar, çiftçilerden tonlarca “Medetli kavunu” alarak koca noktalarına ulaştırıyor.

Bilecik kalıp, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinde 6 bin 400 dekar alanda güzeşte sene 17 bin ton olan toplam kavun rekoltesinin bu yıl 20 bin tona yükselmesi bekleniyor.

Osmaneli Istihsal ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, bölgede 4 garip kavun ekildiğini söyledi.

Piyasada en çokça tutulanın, Medetli üreticilerinin ektiği “Konak” çeşidi olduğunu belirten Ünver, “Medetli köyünde üreticiler yıllardır kavun ekiyor. Bu sene kavun hasadından memnunlar. Kavunun lezzeti geçmiş üreticinin bilinçli olmasından geliyor. Yerey ve hava şartları bile heybetli.” dedi.

Üreticilerden Abdullah Bahar ise bu yıl gür benzeri üretim sezonu geçirdiklerini anlatım etti.

Sakarya Nehri’ne yakınlığından dolayı verimli topraklara topluluk olduklarını anlatan Ilkbahar, ” Marmara Bölgesi’nde birlikte pazara andıran benzeri noktadayız. Ürünlerimiz kalitelidir. Bu işi imdi gani öğrendik.” diyerek konuştu.

Ilkbahar, hasat edilen kavunun birçok noktada tüketiciyle buluşturulduğunu, İstanbul’un birlikte Kütahya, Eskişehir, Düzce, Zonguldak kadar çevre illerde satışının yapıldığını aktardı.

Hasat bir kamer henüz bitmeme edecek

Mahsule dostlukla davranınca tadının bile bereketinin birlikte olduğunu dile getiren Baharat, şunları kaydetti:

“Bu mevsim, sonuç 20 senedir geçirdiğim genişlik fena hâlde zaman. Cenabıhak artağanlık versin. 35 senedir bu işin içindeyim. Çokça memnunuz. Tığ kavunu yetiştiriyoruz, kalitesine bakarak bedel belirleniyor. Aşağılık yetiştiren ona bakarak fiyata satıyor. Nitelikli yetiştiren, verdiği gübreye, bakıma göre haliyle fiyatı bile daha bol oluyor.

Her sabah ercecik iş başı yaparız. Saat 06.00’birlikte kalkarız. İşçisi olan işçisini alır. İşçisi olmayan kendi ailesiyle gelerek kesime başlar. Yığınlar haline getirip sonra bir tane bir tane römorka yükleriz. Medetli köyümüzde pazarımız var. Kantarımız var, oraya götürürüz. Hoşur tıpkısı nakız kendisine düşünün. Pazarcı oraya sağlık. Ne malı beğenirse para sahibini bulur. Pazarlıkla anlaşırlar. Pazarcı kavunu alır. Nereye çalmak isterse alıp götürür.”

Abdullah Ilkbahar, bu kamer başında başlayan hasadın ilkgüz ortalarına büyüklüğünde süreceğini sözlerine ekledi.



Share: